gradski

Foto: Gradski.me

Više državno tužilaštvo u Podgorici i Kancelarija zaštitnika ljudskih prava i sloboda formirale su predmete na osnovu teksta „Ujedinjenje ili ukrajinizacija“ sveštenika Crkve Srbije Ognjena Femića objavljenog na portalu In4s, čiji je osnivač rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović. I dok državni organi sprovode istragu o tome da li u tekstu ima elemenata govora mržnje i poziva na vjersku i nacionalnu netrpeljivost, rektor Božović ne odgovara na pitanja Gradske RTV upućena ovim povodom. Na sporni tekst reagovali i PEN centar i Crnogorski helsinški odbor.

“Trideset godina su nas ubjeđivali da nam je rođeni brat neprijatelj i da zbog njega treba da napravimo državu, ne bi li se odvojili za sva vremena od brata. Ja bih ovdje kazao da mi ustvari učestvujemo u jednoj biblijskoj priči. Mi smo Kain i Avelj. Već duži niz decenija narodu se kao spas predlaže bratoubistvo. Čak se u toj borbi, brat protiv brata, stvara i država Crna Gora. U tom smislu sadašnja Crna Gora je nastala na antidržavnim elementima. Ona je antipod države. Može li Kain biti legitiman? Krv traži novu krv, i zato je nelegitimno, jer nije pravedno. Krv Aveljova se sada proliva u Ukrajini. Za rat u Ukrajini je kriv Kain, i rat se tu neće završit. Spas od Kaina je u jedinstvu, u tome da braća žive zajedno. Jedinstvo i ujedinjenje je lijek od ukrainizacije”, ovako se u tekstu „Ujedinjenje ili ukrajinizacija“, objavljenom na portalu In4S, Femić poziva na ukrajinski scenario u Crnoj Gori, ukoliko ne dođe do ujedinjenja srpskog naroda na Balkanu, kako pravoslavne tako i onog muhamedanske vjere.

Taj nezaustavljivi proces je, poručuje Femić, počeo prije tri godine, a kada se završi, kako kaže, Kain neće imati šta da traži u srpskim krajevima.

Osnivač portala In4s, rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, nije odgovarao na pitanje Gradske RTV da li u tekstu Femića prepoznaje govor mržnje. Očekivano, s obzirom da je upravo Božović još 2015. plasirao tezu da je najvažnija poluga ruskog uticaja u Crnoj Gori, koji se plasira i preko portala čiji je osnivač, upravo Crkva Srbije.

„Najznačajniji i najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori je Srpska pravoslavna crkva. To je ogromni potencijal koji Rusija nije iskoristila. Dakle, Rusija mora uzeti, to je sad pitanje velikih igara i velikih priča, ako želi Crnu Goru u zoni svog budućeg uticaja, mora prosto uzeti aktivnije učešće u budućim političkim dešavanjima, a prije svega u pokušaju da se zaštiti taj najvitalniji subjekt na koji se buduća politika Rusije može osloniti, a to je SPC“, kazao je tada Božović.

U Crnogorskom helsinškom odboru smatraju da osnivač i urednici portala In4s moraju da odgovaraju zbog takvog teksta.

Podsjećaju da je javnost navikla na izlive mržnje i ekstremističke stavove, kao i promovisanje agresivnog velikosrpskog nacionalizma i šovinizma prema Crnogorcima i pripadnicima svih manje brojnih naroda, koje širi pomenuti portal i naglašavaju da institucije u ovom slučaju moraju da djeluju.

“Hitno i neodložno uklanjanje ovog teksta je minimum koji očekujemo. Istovremeno, nadležni tužilac treba da sagleda i razmotri ukupno djelovanje portala In4s i da pozove njegovog osnivača na odgovornost”, navode iz CHO.

Iz Višeg državnog tužilaštva Gradskoj RTV su odgovorili da je, povodom pomenutog teksta, formiran predmet.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici je nakon objavljivanja teksta „Ujedinjenje ili ukrajinizacija“ sveštenika Femića, objavljenog na portalu IN4S, samoinicijativno formiralo predmet i dalo nalog Upravi policije za prikupljanje potrebnih obavještenja, a nakon što budu prikupljeni svi traženi podaci i dokazi, tužilaštvo će izvršiti analizu istih i donijeti odluku u predmetu”, naveli su iz VDT-a.

Predmet je, nakon pitanja koje je uputila naša televizija, formirala i Kancelarija zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

“Institucija Zaštitnika je po sopstvenoj inicijativi formirala predmet i sprovešće ispitni postupak, nakon koga će donijeti Mišljenje i odrediti se o predmetnom događaju. Budući da smo otvorili predmet, do okončanja postupanja ne možemo komentarisati druge detalje”, saopšteno je iz ove institucije Gradskoj RTV.

Iz PEN centra ističu da je skandalozno što sveštenik Crkve Srbije poručuje Crnogorcima i ostalim ne-Srbima da moraju nestati.

“Aludirajući na biblijsku priču o Kainu i Avelju, Crnogorci i Ukrajinci se predstavljaju kao bratoubice koje su osuđene na propast i smrt ukoliko se ne priklone svojoj “braći” Rusima i Srbima. Skandalozni jerej Femić, suprotno hrišćanskome učenju, poručuje Crnogorcima i ostalim nesrbima da moraju nestati – bilo kroz asimilaciju bilo kroz rat kojemu svjedočimo u Ukrajini. A što je to ako nije poziv na krvoproliće, rat i genocid?! EU i SAD moraju osuditi ovakve poruke koje šalju neformalni glasnogovornici parlamentarne većine”, poručuju iz PEN centra.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta