Turskom državljaninu određen pritvor, osumnjičen da je utajom poreza nanio štetu od preko 60.000 eura

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Na predlog državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću,  Osnovni sud u tom gradu odredio je pritvor državljaninu Turske O.A, koji je osumnjičen da je izvršio produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

“Osnovano se sumnja da su O.A. kao odgovorno lice u pravnom licu “TG” DOO sa sjedištem u Nikšiću i pravno lice “TG” DOO sa sjedištem u Nikšiću, u više navrata tokom 2022. godine i 2023. godine, u namjeri da izbjegnu plaćanje poreza dali lažne podatke kao i da nijesu prijavili činjenice koje su od uticaja na utvrdivanje poreske obaveze”, saopšteno je iz ODT Nikšić.

Iz Uprave policije navode da su službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić juče, u saradnji sa Sektorom za finansijsko obavještajne poslove, podnijeli krivičnu prijavu protiv ovog pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu zbog utaje poreza i doprinosa.

Naime, krivična prijava podnijeta je protiv d.o.o. „Tasyapi gradnja“ sa sjedištem u Nikšiću i odgovornog lica, turskog državljanina O.A. (45), koji se sumnjiče za pomenuto krivično djelo.

„O.A. je, kao vlasnik, odgovorno lice i izvršni direktor u pomenutom pravnom licu, tokom 2022. i 2023. godine, u namjeri da potpuno ili djelimično izbjegne plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dao lažne podatke o zakonito stečenim prihodima – prijavljujući rashode – troškove za koje u knjigovodstvu pravnog lica ne postoji dokumentacija koja bi pravdala iste. Nadalje podižući novac u gotovini kod banke nalogom za podizanje gotovine, bez dokumentacije o korišćenju sredstava, neprijavljujući porez po odbitku na isplate izvršene po osnovu zajma – pozajmice a i bez potpune dokumentacije po osnovu istog, koristeći ulazni PDV bez validne dokumentacije, na koji način je i prikrio podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, čime je nanesena šteta budžetu Crne Gore u iznosu od 61.252 eura“, navode iz Uprave policije.

Po nalogu nadležnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću O.A. je lišen slobode.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments