Foto: Dan

Bilo je nekoliko konkretnih prijedloga. Jedan je prijedlog Centra za demokratsku tranziciju da se podnese prigovor, pa da Ustavni sud donese odluku o poništenju izbora. Drugi prijedlog je da Vlada povuče odluku o prinudnoj upravi, kazao je šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić nakon održanog sastanka predstavnika parlamentarnih partija sa ciljem pronalaženja modela kojim bi se razriješila politička kriza u Šavniku u Skupštini Crne Gore.

Čarapić, koji je i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, istakao je da je sastanak bio produktivan.

“Ovo je dobar i neophodan korak. Više subjekata je dalo sugestije i konsenzus je da je neohodno riješiti ovaj problem i oključati Odbor za izbornu reformu”, naveo je Čarapić.

Komuniciraće, kako je najavio, sa Vladom kako bi čuli njihov stav.

“Pričalo se o tome i da se nastave izbori na ova dva biračka mjesta uz neki politički dogovor. Spremamo se da nađemo modalitet za sprovođenje izbora na ova dva biračka mjesta”, rekao je Čarapić.

Treba, prema njegovim riječima, pokušati sve opcije.

“Ukoliko Ustavni sud bude proaktivan oni mogu da riješe ovaj problem”, ocijenio je Čarapić.

Poziv na dijalog

Poziv na dijalog uputio je Čarapić.

Sastanku, pored Čarapića, prisustvovali su i poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj, poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević, Nikola Rakočević ispred Demokratske partije socijalista (DPS), kao i poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović. Među prisutnima su i poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, Maja Vučelić iz CIVISA, kao i poslanici Admir Adrović, Nikola Rovčanin, Adrijan Vuksanović i poslanica Simonida Kordić.

Podsjećamo, iz DPS-a su ranije poručili da prihvataju dijalog uz uslov da Vlada povuče svoju odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku.

Pravni haos u Šavniku traje od oktobra 2022. godine, od kada je propalo devet pokušaja izlaska na biračka mjesta u zgradi Opštine i selu Kruševice jer članovi biračkih odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ nijesu dozvoljavali pojedinim građanima da glasaju zato što, kako su tvrdili, ne žive u toj opštini.

Posljednji takav prekid glasanja desio se u decembru iste godine i već 15 mjeseci vlada kriza koja je ishodovala, prvobitno, nezakonitim uvođenjem prinudne uprave, a zatim i većinskom podrškom lokalnih odbornika za skraćenje već isteklog mandata šavničkom parlamentu. Vlada je, zatim, povukla odluku o formiranju odbora povjerenika „kako ne bi došlo do objavljivanja dva pravna akta koja na različite načine uređuju isto pitanje“.

Na ove nezakonitosti uslijedila je odluka predsjednika Jakova Milatovića da ne raspiše izbore, već zatraži da se okončaju započeti.

Isti potez je povukao samo nekoliko dana kasnije nakon što je Vlada napravila pravni manevar, aktivirala povučenu odluku i zvanično uvela prinudnu upravu u opštini na sjeveru.

Milatović je ponovo konstatovao da novi izbori u tom gradu ne mogu biti raspisani jer bi to, kako je ocijenio, značilo narušavanje pravnog poretka.

U oba slučaja Milatović se pozvao na Zakon o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da mandat Skupštine opštine traje četiri godine i da joj on može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata.

S obzirom na to da je mandat SO Šavnik prestao 2022. godine, te da od tada traje izborni ciklus u tom gradu, ocjena pravnog tima predsjednika države je da je zakonski nemoguće raspisati nove izbore, već da treba stvoriti uslove da se postojeći okončaju.

Pravo glasanja na biračkom mjestu u zgradi Opštine Šavnik imaju 483 birača, a u selu Kruševice 58 birača.

Izvor: Pobjeda

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta