Foto: Sudovi.me

Osnovni sud u Podgorici donijeće najkasnije za 30 dana presudu po tužbi Nikole Markovića zbog reizbora Borisa Raonića za generalnog direktora te kuće 1. juna 2023. godine.

Marković ovom tužbom traži da se izvrši ponovno imenovanje generalnog direktora između preostalih kandidata sa konkursa od 2021. godine, ali da Boris Raonić ne bude jedan od kandidata.

Aktuelni direktor RTV Nikšić, koji je bio jedan od kandidata na konkursu od 2021. godine, kada je Raonić izabran za generalnog direktora, već je dobio presudu kod Osnovnog, pa Višeg suda, a prije nedjelju dana i potvrdu od Vrhovnog suda, da je Raonić 2021. godine nezakonito izabran, jer je bio u konfliktu interesa jer je u vrijeme izbora bio član Savjeta Agencije za elektronske medije.

Sada je ponovo tužio RTCG, jer smatra da Savjet 2023. nije poštovao presudu, te da su ponovo Raonića nezakonito izabrali.

Na jučerašnjem ročištu je sud prihvatio kao dokaz i odbijanje revizije Vrhovnog suda kojom se potvrđuje da je Raonić nezakonito izabran 2021. godine, ali i Rezoluciju Evropskog parlamenta, u čijem je izvještaju izražena zabrinutost zbog izbora generalnog direktora RTCG kojim se krši pravosnažna sudska odluka.

Iz RTCG su u odgovoru na tužbu saopštili da su postupili po nalogu sudova i da prilikom drugog imenovanja Raonića nije bilo zakonskih smetnji.

Nakon presude Višeg suda u maju prošle godine, Savjet RTCG je na sjednici od 1. juna ponovo izabrao Raonića, uprkos tome što je sud naložio da se konkurs poništi ili da se bira od preostalih kandidata. Savjet je 1. juna odlučio da ne raspisuje novi konkurs, već su ponovo odlučivali između Nikole Markovića, Milutina Stijepovića, Srđana Čovića, ali i Borisa Raonića. Savjet je reizbor obrazložio činjenicom da Raonić više nije u konfliktu interesa kao 2021. godine, kada je bio član Savjeta Agencije za elektronske medije.

Nikola Marković je trenutno direktor RTV Nikšić, i prema saznanjima Pobjede, nema namjeru da bude generalni direktor RTCG, već tužbama ukazuje na nezakonitosti.

Pored Markovića, i Srđan Čović, jedan od kandidata na konkursu od 2021. godine, je ponovo tužio RTCG zbog odluke od 1. juna i čeka da proces bude zakazan.

U međuvremenu, i Agencija za sprečavanje korupcije je donijela mišljenje, prema kojem je Savjet RTCG u postupku imenovanja Borisa Raonića za generalnog direktora 17. juna 2021. godine, ali i prilikom njegovog reizbora 1. juna 2023. ugrozio javni interes koji upućuje na postojanje korupcije. Istakli su da je Savjet imenovao Raonića iako nije imao 10 godina radnog iskustva u VII1 stepenu kvalifikacije obrazovanja te da bi mogao – prema Zakonu o RTCG i uslovima koji su neophodni da bi konkurisao za generalnog direktora – to mogao eventualno da učini tek 2028. godine jer je diplomu Pravnog fakulteta stekao 2018. godine.

Cijeli slučaj reizbora direktora RTCG, odnosno nepoštovanja presude Višeg suda, nalazi se u Specijalnom državnom tužilaštvu, koje je formiralo predmet protiv članova Savjeta koji su učestvovali u reizboru, ali i protiv direktora, advokatice i pravne službe, koji se sumnjiče da su uticali na takvu odluku Savjeta. Osnovno državno tužilaštvo samostalno je formiralo predmet 3. juna, a Media centar je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika i članova Savjeta RTCG Veselina Drljevića, Filipa Lazovića, Naoda Zorića, Predraga Miranovića i Amine Murić zbog zloupotrebe službenog položaja i krivičnu prijavu protiv Raonića, Želimira Mićovića i Zorice Đukanović za podstrekavanje članova Savjeta. Predmeti su objedinjeni i poslati u SDT.

U tom tužilaštvu od jula izviđaju slučaj. Vukas Radonjić, specijalni tužilac i portparol SDT-a je Pobjedi kazao da čekaju odluku Vrhovnog suda i Osnovnog suda u Podgorici o izboru Raonića, te da će cijeniti i odluku Vrhovnog suda kao dokaz, zajedno sa drugim prikupljenim dokazima i onima koje tek treba prikupiti, prije odlučivanja o krivičnim prijavama. Brojne NVO su pozvale Raonića da odstupi sa funkcije nakon presude Vrhovnog suda i mišljenja ASK-a.

Pozvali su članove Savjeta RTCG koji su učestvovali u tom izboru da daju ostavke na javne funkcije zbog ignorisanja pravosnažne sudske odluke i pretpostavljanja privatnih interesa javnom interesu.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta