gradski

Foto: Gradski.me

Zločin terorizma, bilo gdje da se izvrši u svijetu, generiše druge oblike terorizma, upozorava kriminolog Velimir Rakočević. On je , u izjavi za Gradsku RTV istakao da je upitno da li Islamska država zaista stoji iza terorističkog čina i napominje da se često radi o udruženom djelovanju, ne samo terorističke organizacije, nego i zainteresovanih strana.

Iako je nedugo nakon napada Islamska država preuzela odgovornost za teroristički akt, Rakočević kaže da je prerano donositi zaključke ko stoji iza njih.

“Prvi je što je islamska država oslabljena, možemo gotovo reći, vojno i finansijski uništena, i onda se postavlja pitanje da li je samo preuzela odgovornost, u ime koga, jer se i ranije dešavalo slično da se preuzme odgovornost, vjerovatno da bi se sebi dalo na značaju”, objašnjava Rakočević.

Čim su dvije zemlje u ratu teško je isključiti jednu iz napada, kaže sagovornik gradske, posebno imajući u vidu da prema relevantnim procjenama islamska država nema mogućnosti da samostalno organizuje napad u srcu Rusije.

“Napad jeste razoran, jeste užasan, stradaju nevine žrtve. U ovom slučaju je vrlo simptomatično što se prerano preuzima odgovornost sa jedne strane, a sa druge strane imamo situaciju gdje se država nalazi u sukobu sa drugom državom i onda je vrlo nezahvalno u ovoj fazi donositi zaključke o tome ko stoji iz ovih razornih terorističkih napada”, navodi kriminolog.

U ovakvim situacijama, kaže Rakočević, potrebno je naći odgovor na prethodna pitanja.

“Ovdje je ključno: ko je dao logistiku, ko je sačinio plan, ko obezbijedio ne mala sredstva i na jedan zaista monstruozan način realizovao zločin. U tom smislu je ovdje moguće da se radi o prije svega udruženom djelovanju, ne samo terorističke organizacije nego i zainteresovanih strana”, objašnjava Rakočević.

Upozorava da je masakr u Moskvi velika opomena za cijelo čovječanstvo, jer je terorizam ovog puta pokazao pravo, brutalno lice.

“Zločin i terorizam su takvi da se ciljano ide tamo gdje se okuplja veliki broj ljudi, gdje ne postoji adekvatan stepen zaštite. Uostalom, imamo i podatke da su zapadni subjekti, a prevashodno i SAD, dostvile informacije ruskim obavještajnim službama, ali da su to Rusi shvatili kao jedan vid antidržavne propagande. Što ni u kom slučaju, iz bezbjednosnog ugla, nije dobro i sve prijetnje treba vrlo ozbiljno shvatiti”, naglašava Rakočević.

Na opasnost od terorizma sve glasnije se govori, nakon što su zapadne obavještajne službe nedavno presrele razgovore koji su upozoravali na napad, kao i upozorenje koje su SAD prije dvije sedmice poslale svojim građanima u Rusiji – da izbjegavaju sva javna okupljanja.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta