Search
Close this search box.

Preminuo još jedan uzbunjivač Boinga

A Boing 777X plane flies past at the Farnborough Air Show fair in Farnborough, England, Monday, July 18, 2022. Some 1200 exhibitors from around the world will show their newest developments in Future Flight, Space, Defence, Innovation, Sustainability and Workforce from July 18 until July 22, 2022. (AP Photo/Frank Augstein)

Foto: AP

Uzbunjivač koji je upozorio na greške u proizvodnji boinga 373 maks, Džošua Din, preminuo je nakon kratke bolesti. Din je drugi uzbunjivač te kompanije koji je umro ove godine. U martu je Džon “Miča“ Barnet, takođe uzbunjivač, izvršio samoubistvo.

Din (45) bivši revizor kvaliteta za dobavljača kompanije „Boing“, „Spirit Aerosistems“, prethodno je podnio žalbu američkoj Federalnoj upravi za vazduhoplovstvo (FAA) navodeći “izrazito nedolično ponašanje višeg menadžmenta kvaliteta proizvodnje linije 373“ u Spiritu.

„Spirit“ je prošle godine otpustio Dina, nakon čega je on uputio žalbu Ministarstvu rada, navodeći da je otkaz čin osvete zbog izražavanja zabrinutosti za bezbjednost, prenosi Gardijan.

Prema navodima Sijetl tajmsa, Din je hospitalizovan zbog problema sa disanjem. Bio je intubiran, a dobio je upalu pluća i infekciju prije nego što je preminuo dvije nedjelje kasnije.

Dina je zastupala ista advokatska kancelarija kao i drugog uzbunjivača Bionga Džona “Miča“ Barneta, koji je, kako su mediji javili, u martu izvršio samoubistvo.

Barnet je radio za „Boing“ gotovo tri decenije, a za Njujork tajms je 2019. rekao da je pronašao “metalne komade” koji vise preko žica preko komandi za letenje i koji su mogli da izazovu “katastrofalno” oštećenje da su prodrli u žice.

Naveo je da je uprava ignorisala njegove pritužbe i premjestila ga u drugi dio fabrike.

Prošlog mjeseca je još jedan Boingov uzbunjivač, Sem Sejlfur, rekao je pred američkim Kongresom da u kompaniji “ne postoji bezbjednosna kultura“ i naveo da su zaposleni koji su podigli uzbunu “ignorisani, marginalizovani, ugroženi, stavljeni na stranu i gore“.

Istakao je da se plaši “fizičkog nasilja“ nakon što je javno iznio svoju zabrinutost.

Tokom 2018. i 2019. godine dva aviona tipa „737 maks“ su se srušila, a u nesrećama je poginulo 346 ljudi.

Američki regulatori vode istragu u Boingu, nakon što su u januaru otpala vrata tokom leta na „boingu 737 maks 9“.

Izvor: RTS

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci