Predlog tužilaca: Formirati specijalni istražni tim

Državni tužioci Jovan Vukotić i Maja Janković uputili su prijedlog Ministarstvu pravde za formiranje specijalnog istražnog tima koji, pored specijalnog tužioca i savjetnika u Specijalnom državnom tužilaštvu mogu činiti policijski službenici iz Policijskog odjeljenja, istražitelji i državni službenici iz drugog nadležnog organa. Vukotić i Janković su to predložili izmijenama i dopunama odredbi Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).
Foto: Gradski.me

„Glavni specijalni tužilac može za postupanje u naročito složenom predmetu obrazovati specijalni istražni tim koji, pored specijalnog tužioca i savjetnika u Specijalnom državnom tužilaštvu mogu činiti policijski službenici iz Policijskog odjeljenja, istražitelji i državni službenici iz drugog nadležnog organa. Rukovodilac istražnog tima je specijalni tužilac po čijem nalogu i pod čijim nadzorom postupaju članovi istražnog tima“, predložena je izmjena u članu 30 pomenutog Zakona. 

Takođe, u članu 38, prema njihovom mišljenju, potrebno je dodati novi stav 5 koji glasi: 

“Savjetnici mogu po ovlašćenju glavnog specijalnog tužioca zastupati optužne predloge pred Specijalnim odjeljenjem Višeg suda u Podgorici.”

Na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu koju je organizovalo Ministarstvo pravde Crne Gore, osim Vukotić i Jankovićeve, predloge i sugestije dostavili su i iz Centra za građanske slobode (CEGAS). 

Oni, između ostalog, predlažu da se lista javnih funkcionera produži značajno, kao i da se izmijene uslovi za kandidate koji mogu konkurisati na mjesto Specijalnog državnog tužioca.

„Da Tužilački savjet bira glavnog Specijalnog tužioca na predlog Vrhovnog državnog tužioca, da specijalne tužioce bira Tužilački savjet na predlog glavnog specijalnog tužioca; da se propiše način ocijenjivanja rada glavnog i specijalnih tužilaca“, preporuke su te NVO. 

Takođe, iz CEGAS-a su predložili i da se dodatno uredi odnos između Specijalnog tužilaštva i Specijalnog istražnog tima, kao i da se razradi odnos policije i Specijalnog državnog tužilaštva.

Iz resora pravde poručuju da će pomenute sugestije uzeti u obzir prilikom budućih sveobuhvatnih izmjena Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

„Nakon detaljnog razmatranja svih dostavljenih primjedbi, predloga i sugestija, zaključeno je da iste prevazilaze obim predloženih izmjena zakona u ovoj fazi. Iz tog razloga navedene primjedbe, predlozi i sugestije će biti uzete u obzir prilikom budućih sveobuhvatnih izmjena Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, kojima će se pristupiti nakon usvajanja izmjena zakona koje se sada predlažu“, odgovorili su iz tog resora. 

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments