Foto: Gradski.me

Napadi na istaknutog pisca i člana PEN-a Andreja Nikolaidisa moraju se odmah prekinuti, poručili su danas PEN International, Crnogorski PEN centar i PEN Bosne i Hercegovine, reagujući na nedavno spaljivanje lutke sa likom Nikolaidisa na karnevalu u Herceg Novom. 

Ovo je najnoviji incident u nizu uznemiravanja i kleveta Nikolaidisa, zbog njegovih stavova koji su kritični prema crnogorskim vlastima.

Organizatori hercegnovskog karnevala spalili su 3. marta lutku sa likom Andreja Nikolaidisa, uz skandiranje kojim se omalovažava njegova etnička pripadnost i povezanost sa crnogorskom književnošću.

Incident je izazvao veliku pažnju kako u Crnoj Gori tako i u regionu, a civilno društvo i akademici strahuju da ovaj događaj podsjeća na istorijske činove spaljivanja knjiga i zastrašivanja kritičara vlasti.

Nikolaidis je član Crnogorskog PEN centra i PEN-a Bosne i Hercegovine, koji su osudili incident. Sam Nikolaidis je izrazio zabrinutost da je bio na meti zbog svojih stavova.

Poznat po svom političkom aktivizmu, antinacionalizmu, antiratnom stavu i podršci ljudskim pravima, Andrej Nikolaidis je tokom godina dobijao mnoge prijetnje, uključujući i prijetnje smrću.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta