U Crnoj Gori registrovano je 586 slučajeva velikog kašlja, a najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi od 11 do 15 godina – njih 232, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

U uzrasnoj grupi od 26 do 64 godine je 90, u uzrasnoj grupi 6-10 godina (84), 16-20 godina (78), 1-5 godina (62), ispod 1 godine (15), preko 65 godina (14) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (11).

IZJ navodi da je najveći broj slučajeva otkriven u Podgorici (437) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (25), Baru (21), Budvi (11), Cetinju (10), Nikšiću (9), Bijelom Polju (8), Tivtu (8), Herceg Novom (7), Kotoru (6), Zeti (5), Mojkovcu (3), Andrijevici (2) i po jedan slučaj u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima.

Od 586 registrovanih slučajeva, kod 553 (odnosno preko 90 odsto) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina). 

Prema informacijama dostupnim Institutu, od početka decembra u Crnoj Gori su zbog velikog kašlja ukupno bile hospitalizovane 34 osobe, dok je trenutno jedan pacijent na bolničkom liječenju.

“Pozivamo roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju. Roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju treba da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori kao što je veliki kašalj i onih koje su nam sve bliže kao što su morbili. Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga je opasno jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica”, zaključeno je u saopštenju. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta