Građani su za prethodnih pet godina dali čak oko 55 miliona eura više za ljekove, ali je šteta po njih čak i veća, tvrde iz Akcije za socijalnu pravdu. Ta NVO uradila je istraživanje na osnovu objavljenih ugovora državne kompanije Montefarm. Navode i da novac, zbog privatnog monopola, ne ide u državnu kasu, već u privatne džepove što je, dodaju, potvrdio i aktuelni direktor Montefarma. Upozoravaju da institucije, od Fonda za zdravstveno osiguranje, do Vlade i Skupštine ćute.

Građani ispaštaju zbog monopola nad prodajom ljekova, koji su omogućili loši zakoni, objasnila je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu na pres konferenciji ispred Fonda za zdravstveno osiguranje.

„Štetni zakoni iz vremena DPS-a postavljeni su tako da Montefarm mora od privatnih veleprodaja nabavljati ljekove, a dvije vlasnički povezane kompanije samo u posljednjoj godini imaju preko 80 odsto tržišta kod Montefarma i diktiraju cijene, paprene cijene “, kazala je Mrdović.

Kako navodi, prije 5 godina je vrijednost zaključenih ugovora Montefarma za nabavku ljekova i povezanih medicinskih potrepština bila oko 32 miliona eura.

” U prošloj godini je vrijednost zaključenih, a objavljenih ugovora dostigla 108 miliona, skoro 3,5 puta više “, navela je ona.

Mrdović je podsjetila da je direktor Montefarma Goran Marinović javno kazao da monopol povećava cijenu ljekova za 40 odsto. Ipak, ističe, zabrinjava izostanak reakcije institucija.

„Gdje je Vlada, gdje su političke partije, gdje je Parlament da nas zaštiti? Gdje je Agencija za zaštitu konkurencije kojuplaćamo našim novcem da nas štiti od monopola? Zašto Agencija ne radi svoj posao? Zašto ova država zabija glavu u pijesak pred lobijem u nabavci ljekova kojem je za monopol put otvoren štetnim zakonima na teret građana? Čije su naše pare za ljekove?“, kazala je ona.

Građani nijesu dužni da plaćaju ničije ugradnje, poručuje Mrdović i poziva državu da se uključi u rješavanje tog problema, a građane da prijave sve oblike korupcije u zdravstvu. Pres konferencija održana je simbolično isred Zgrade Fonda za zdravstveno osiguranje, a podršku su pružili  Građanska alijansa i Koalicija za zaštitu zviždača u Jugostočnoj Evropi.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta