Milatović u Strazburu: Izbor VDT-a do kraja januara

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović obraća se poslanicima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i odgovara na poslanička pitanja.

Predsjednik Crne Gore rekao je da je 2020. godine prekinuta vladavina jedne stranke, koja je trajala tri decenije a ta stranka je nastala iz komunističke partije. Tu vladavinu, kaže, karakterisali su slabo povjerenje u izborni proces i politizacija javne uprave. 

Tranzicija je, kaže, sada dovršena. 

„Crna Gora treba da postane društvo jednakih šansi za sve. Danas, skoro četiri godine kasnije, izbori u našoj zemlji više nijesu pitanje života i smrti, kao što je to slučaj drugdje u pritvoru“, rekao je Milatović.

On je rekao da je formiran odbor za izbornu reformu, i da su formirane ključne institucije koje suz zadužene za jačanje vladavine prava. Podsjetio je da su kompletirani Ustavni sud i Sudski savjet. 

„Do kraja janura, očekuje se da će izbor vrhovnog državnog tužioca biti završen, čime se izlazi iz višegodišnjeg v.d. stanja. Sve je realizovano uz veliku parlamentarnu podršku“, rekao je Milatović. 

On je naglasio da sve to svjedoči o većoj političkoj zrelosti.

Procesuirani su, kaže, visoki zvaničnici policije i sudstva, mada organizovani kriminal i korupcija ostaju izazov. Posebno je ukazao na rad glavnog specijalnog tužioca. 

Šef crnogorske države naglasio je da je Crna Gora postigla ekonomske uspjehe, te da je veliki pad pretvorila u veliki rast. 

„Stabilnost finansijskog sistema dodatno je stabiulizovana meritokratskim imenovanjima, posebno na mjestu guvernera Centralne banke“; kaže Milatović. 

On je podvukao da samo zemlja koja može da se suoči sa istorijskim istinama može da ozbiljno napreduje. Kazao je da je dužnost ove generacije političara da oprosti i da traži oprost, da se ne negiraju ratni zločini već da se ide putevima saradnje i boiljih odnosa.  

Milatović je naveo da Crna Gora nastavlja da poštuje pravni okvir vezan za poštovanje ljudskih prava i slobodu medija. On je rekao da će Crna Gora nastaviti da podržava medijske slobode, a posebno kroz izmjene Krivičnog zakonika kako bi se osigurao poseban tip zaštite. 

„To nije samo formalni korak nego i suštinska posvećenost“, kazao je Milatović. 

Kako je ranije najavljeno, Milatović će tokom obraćanja govoriti o iskoracima koje je Crna Gora napravila u ključnim reformskim oblastima od strateškog značaja za ubrzanje njenog puta ka članstvu u EU. 

„U okviru posjete Strazburu, predsjednik države će se u Palati Evrope sastati sa najvišim zvaničnicima Savjeta Evrope (SE), novoizabranim predsjednikom parlamentarne skupštine SE, generalnom sekretarkom SE Marijom Pejčinović – Burić, komesarkom za ljudska prava SE Dunjom Mijatović, kao i sa predsjednikom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Markom Kulsom“, najavljeno je iz predsjednikove Kancelarije za odnose sa javnošću.

Tokom posjete planiran je odlazak u Evropski sud za ljudska prava gdje će se sastati sa predsjednicom Suda Šifrom O’Lirim kao i posjeta Evropskom omladinskom centru.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments