Foto: Printtscreen /RTCG

Nakon akcije albanske policije koja je, kako su javili tamošnji mediji, otkrila tunel u naselju “Skenderbeg” u Skadru gdje je kriminalna grupa skladištila kanabis, samo je potvrđeno da vlasti u toj državi nijesu dobile rat protiv narko mafije i da je ta zemlja i dalje najveći snadbjevač evropskog tržišta ovom vrstom droge.

Na konferenciji za novinare juče je saopšteno da je zaplijenjeno 65,5 kilograma marihuane u obliku čokolade i 35 kilograma kanabisa u flašama, prenio je Albanian post, a policija je raspisala potragu za dvije osobe, za koje su sumnja da su dio grupe koja se bavi proizvodnjom i prodajom kanabisa. 

Skank je, inače, opojna droga koja sadrži koncentrovanu marihuanu. Njen cvijet ima visok procent psihoaktivne supstance. Uzgajanje skanka je zahtjevno i skupo, jer traži zagrijevanje jakim sijalicama i ventilaciju, ali je prilično jednostavno. Vještački pravljena marihuana može da ima pet berbi godišnje i zato je skank veoma isplativ.

Dobro obaviješteni sagovornik Portala RTCG smatra da otkrivene količine marihuane i skanka obično završavaju na crnogorskom tržištu.

“Ovdje je albanska marihuana vrlo cijenjena. I nije samo u Crnoj Gori, neko je takozvana ‘albanka’ poznata i cijenjena i u zapadnoj Evropi. Crna Gora je, tako, i tržište i tranzit”, kaže naš sagovornik.

Tvrdi da se da se proizvodnja marihuane u Albaniji, nakon rata policije u toj zemlji i mafije, u velikoj mjeri preselila na granicu između Albanije i Crne Gore, u zabačenom planinskom selu Hoti, odakle se jednim dijelom lako preko Skadarskog jezera i prenosi kroz našu državu. 

“Postojao je jedan švercer poznat pod nadimkom Shkodran ili Skadranin, i on je ranije bio glavna albanska veza za Crnu Goru, odnosno za trgovinu sa Tuzima i Božajama”, kaže ovaj dobro obaviješteni sagovornik.

Prema njegovim riječima, droga iz Albanije ide u nekoliko standardnih i ustaljenih švercerskih pravaca, od Drača i Valone, od Valone do hrvatskog grada Šibenika, odakle brodovima produžava za Veneciju, ali i preko Skadarskog jezera.

Da putevi marihuane i skanka iz Skadra vode u reonu Skadarskog jezera govori i činjenica da je crnogorska policija u februaru ove u priobalnom dijelu jezera, na obali kanala riječe Morače, u blizini željezničke stanice Zeta, pronašla 57 kilograma marihuane. Sagovornik Portala RTCG podsjetio je da između Crne Gore i Albanije, na tom području, postoji nekoliko ilegalnih prelaza koji su običnim građanima skoro nepoznati, ali su zato vrlo dobro poznati švercerima i raznim krijumčarima.

“Jedan od tih puteva vodi upravo preko Skadarskog jezera, od albanskog mjesta Zogaj do Malog Ostrosa”, kaže ovaj sagovornik.

Prema njegovim riječima, preko Skadarskog jezera ide i put iz Bajze i Alaja, odnosno iz Skadra, i izlazi u Golubovce.

“Automobilom se iz Albanije u Crnu Goru može preći i putem od Zogaj Valasa, a van graničnog prelaza iz Albanije prema Tuzima vodi put od Skadra preko Kopilika. Na ovom potezu postoji vjerovatno još nekoliko ilegalnih prelaza koji znaju samo šverceri”, kaže sagovornik našeg portala. 

O kakvim razmjerama proizvodnje i šverca droge se radi, govore i podaci koje je ranije objavila američka agencija AP, da albansko selo Lazarat nosi epitet “fabrike za marihuanu” sa godišnjom proizvodnjom od oko 900 tona kanabisa i “izvozom” narkotika u tržišnoj vrijednosti od nevjerovatnih četiri i po milijardi eura. To je čak polovina bruto društvenog proizvoda Albanije. Albanska Vlada je još 2013. godine povela rat protiv proizvođača marihuane, ali po svemu sudeći taj rat nije do kraja dobijen, iako su u narednih nekoliko godina uništene velike površine zasada marihuane u području Lazareta. 

Prema podacima Ujedinjenih nacija, globalna vrijednost ilegalne trgovine marihuane je 140 milijardi dolara. Sagovornik Portala RTCG podsjeća da je Meksiko najveći proizvođač marihuane za tržište Sjedinjenih Američkih Država. Tome u prilog govore i podaci o postojanju više podzemnih tunela na granici ove dvije države.

Tako je jednom prilikom otkriven podzemni tunel dužine četiristo metara, koji je spajao dva ilegalna magacina sa jedne i druge strane granice, i tada je odjednom zaplijenjeno 17 tona marihuane. Koliko je trgovina ovom drogom na Balkanu isplativa govore podaci da je balkansko tržište narkoticima posljednje dvije decenije zatrpano albanskom “travom“. Najkvalitetnija marihuana u Albaniji košta 2.000 eura po kilogramu, a samo na siromašnim tržištima u ovom regionu, u Skoplju, Podgorici, Beogradu, Sarajevu i Zagrebu prodaje se za 5.000 eura po kilogramu. 

Naš sagovornik  otkriva je da skank u Albaniji rade četiri mafijaška klana, a da je jedan od njih imao na pakovanjima kao zaštitni znak kamilu, po čemu je bio poznat kao “kamila skank”.U svjetlu finansijskih podataka o poslovima sa marihuanom i skankom koji imaju industrijske razmjere, jasno je da svoj interes lako pronalaze i crnogorske kriminalne grupe. 

Upravo su na Balkanu glavni trgovci marihuanom Albanci, Crnogorci i Srbi, koji je prodaju širom Balkana, pa i u Rumuniji.

Narkomafija godišnje samo na Balkanu proda preko 117 tona albanske marihuane.  Prekogranična kriminalna bratstva opstaju čak i pod velikim pritiscima EU da se proizvodnja i šverc ove droge zaustave ili podvedu pod kontrolu.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta