Je li na pomolu osnivanje privatne „Solar gradnje“?

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović je 22. januara u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore (prenijela i druga sredstva informisanja) izjavio da, citiram: „Elektroprivreda Crne Gore na mjesečnom nivou planira da radi od šest do sedam megavati (72 do 84 MW godišnje, primj. B.K.) kako bi se lakše prebrodila 2025. godina kad će doći do zastoja Termoelektrane“ i “da bismo to uradili, u Solar gradnji mora biti od 800 do 1000 ljudi”.

Naravno, ne bi valjalo da ne začini omiljenom mantrom pa reče: “Određeni pojedinci i mogu slobodno da kažem interesne grupe, kojima smo mi uskratili stotine miliona eura, otvaraju priču potpuno bespredmetnu o partijskim zapošljavanjima“ a onda kraljevski obeća „ ja sam spreman da svakom čovjeku, koji želi da se bavi instalacijom solarnih elektrana, obezbijedim posao”.

Ja pa Ja, kao da je EPCG privatno preduzeće! Ili, možda predsjednik Odbora planira da takvo preduzeće osnuje? Ako je tako, aferim!

Poručio je to predsjednik, valjda da utješi onih 30% radnika koje je, koliko prije dvadesetak dana, Solar gradnja u skladu sa optimizacijom radnih mjesta otpustila kao prekobrojne a na njega, kao i na bivšeg izvršnog direktora tog kolektiva Vuksanovića i  bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede Rovčanina, ukazali javno kao na isključive krivce za loše stanje u ovom preduzeću praktično od njegovog osnivanja. 

Podsjećam, o njihovim (ne)činjenjima su se pojedinci i „interesne grupe“ često oglašavale u javnosti.

Sada, da ja podsjetim predsjednika Odbora direktora EPCG na nešto što je mnogo puta izjavio, nagovještavajući svijetlu budućnost radnicima na domaćem a i na inostranim gradilištima za realizaciju sličnih projekata: „Jedan zaposleni u jednom danu može instalirati 1 kW – ovo nam predstavlja ključni input u ovom segmentu.“

Ako se ima u vidu činjenica da je Solar gradnja izvršila optimizaciju radnih mjesta i došla do broja zaposlenih od 390, onda je jednostavno sračunati da toliko radnika, od čega mora biti 328 montera  (ostali su tehničko, inženjersko i administrativno osoblje), može instalirati:

– za 13 i po mjeseci 72 MW ili prosječno 6 MW mjesečno, što je red veličine ukupne snage po projektu Solari 5000+, a
– za 15 mjeseci 84 MW ili prosječno 7 MW mjesečno, do kada bi počev od danas, trebalo da se u petomjesečnom trajanju isključi TE Pljevlja.

Zaključak je jasan, postojeći broj radnika u Solar gradnji dovoljan je da odgovori potrebi instaliranja 6 do 7 MW fotonaponskih panela mjesečno prema zahtjevima i planiranim potrebama EPCG. Priča o 1000 novozaposlenih u Solar gradnji je samo još jedna mantra.

Otvara se pitanje koji su to projekti ovog tipa koje EPCG može, koliko je sjutra, ponuditi za izgradnju bilo kome a ne samo Solar gradnji, ako ona to ne može prihvatiti.

Prema informacijama do kojih sam mogao da dođem, iz relevantnih dokumenata, pripremljenih projekata jednostavno nema. Već dva puta se odlaže početak izgradnje solarnih elektrana na branama akumulacija Slano i Vrtac u nikšićkom polju, više je nego jasno da je priča o plutajućim solarnim elektranama na istim akumulacijama služila samo da skrene pažnju sa kašnjenja u realizaciji ostalih projekata, a za pripremu realizacije projekta najveće solarne elektrane Briska Gora snage 50 + 200 MW na kopnu u blizini Ulcinja da ne govorimo.

Konačno poruka rukovodstvu, preostalom i bivšem, Elektroprivrede: Manite se priče o nedobronamjernim pojedincima i „interesnim grupama“. To prolazi kod novinara, voditelja u elektronskim glasilima i dijela javnosti koji još njesu shvatili suštinske probleme sa kojima se, po prirodi djelatnosti, suočava energetski sektor u kontinuitetu. Sve ih je manje! Ne i kod onih koji se ozbiljno bave problematikom sektora, a vidjeli ste to u novinskim člancima istraživačkih novinara objavljenih krajem prošle i početkom ove godine a i nedavno, 15. januara u jednoj TV emisiji gdje je i sam predsjednik Odbora direktora EPCG bio učesnik. Nije baš sjajno prošao, ali…!

Istraživačko novinarstvo je u pitanju. Uvjeren sam, i da se javio i novi talas u Solar gradnji.

Izvor: Antena m

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments