Foto: GG

Gradonačelnica Podgorice, prof. dr Olivera Injac učestvovala je na XX sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore (ZSO) koja je održana u okviru Dana proširenja u Briselu.

,,Postoji ogroman optimizam na strani Evropske komisije i Evropskog parlamenta kada je u pitanju naša država zbog čega se nadamo dobrim rezultatima i pozitivnom izvještaju u vezi sa privremenim mjerilima. Uloga lokalnih samouprava je veoma značajna za EU integracije zbog čega se trudimo da unaprijedimo sve procese. Prioriteti su nam zelena agenda i digitalna tranformacija, kao i projekti iz oblasti infrastrukture. Svjesni smo šta bi sve trebalo uraditi da bismo dostigli standarde Evropske unije i kao gradska uprava tome smo veoma posvećeni”, navela je Injac.

Ambasador Crne Gore pri EU Petar Marković ocijenio je da lokalne samouprave obezbjeđuju suštinski osjećaj demokratije jer su najbliži građanima kroz svakodnevnu komunikaciju u cilju ispunjavanja njihovih zahtjeva i unapređivanje kvaliteta života.

Kopredsjedavajući ZSO sa strane Komiteta regiona EU i predsjednik regije Veneto Roberto Ćambeti istakao je da je Crna Gora povratila svoju poziciju predvodnice među zemljama kandidatima za članstvo u EU. On je istakao da su uloženi značajni napori u borbi protiv korupcije, ali da još puno posla ostaje, te da su neophodne reforme kroz široki politički i društveni konsenzus.

Podsjećamo, Komitet regiona EU od 2015. godine organizuje jednom godišnje Dan proširenja sa ciljem da se skrene pažnja kako institucijama EU, tako i zemljama kandidatima, da za ulazak u EU nije dovoljno pripremiti samo centralnu vladu i administraciju, već da i lokalne i regionalne vlasti takođe moraju biti u potpunosti pripremljene za pristupanje, pošto se više od 70 procenata zakona EU sprovodi na njihovom nivou.

Osim gradonačelnice Injac, na XX sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Crne Gore učestvovali su i predsjednici opština Žabljak, Bijelo Polje i Plav – Radoš Žugić, Petar Smolović i Nihad Canović, kao i generalna sekretarka Zajednice Opština Mišela Manojlović.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta