Direktor Centra za istraživanje i razvoj turizma Petar Golubović kazao je da će zimska sezona biti značajno lošija u odnosu na prošlu godinu zbog vremenskih uslova. Zabrinjavajuće je, kaže, da iz godine u godinu imamo kašnjenje snijega, a da infrastrukturno nijesmo uradili ništa kako bi se skijališta pripremila za taj scenario.

“Zimska sezona je veoma loše krenula jer nismo imali vremenske uslove koji bi donijeli snijeg a samim tim i turiste u našim ski centrima”, kazao je Golubović gostujući u “Dobro jutro Crna Goro” na TVCG.

Naglašava da mnogo gubimo zbog toga što nemamo sistem vještačkog osnježavanja, te da je crvena lampica odavno upaljenja povodom ovog probelma.

“Ono što je zabrinjavajuće je da iz godine u godinu imamo kašnjenje snijega, ali infrastrukturno nijesmo uradili ništa kako bi ta skijališta pripremili za ovaj scenario. Nismo pripremili sistem za vještačko osnježavanje”, kazao je Golubović.

Da imamo sistem vještačkog osnježavanja imali bi, dodaje Golubović, veće prihode i nove kapacitete da ugostimo nove ljude u smješajima.

Naglasio je da je sistem vještačkog osnježavanja dugoročno isplativa investicija.

“Mnogo je veći gubitak kada nemate skijaša nego kada imate makar djelimično dio staza pripremljen. Nije neophodno kompletno skijalište da bude pokriveno sistemom vještačkog osnježavanja, već dvije, tri staze koje su glavne i da imate u tim u donjim djelovima staze gdje ima manje snijega generalno bolji sistem osnježavanja”, objašnjava Golubović.

Kolašin mnogo izgubio zbog loše PR službe

“Staze u Kolašinu su jako dobre i atraktivne za turiste, ali situacija je sada takva da ne možemo da im pružimo ono što žele. Ne smijemo zanemariti situaciju početkom januara, a u pitanju je negativan PR koji je poslao poruku da nema snijega ali da je zato kačamak 30 eura”, naglasio je Golubović.

Imali smo situaciju, podsjetioje Golubović, da su svi domaći i regionalni mediji brujali o tome kako je Kolašin skuplji nego da odete da skijate u švajcarskim Alpima.

“Ta informacija nam je nanijela mnogo štete jer kada nemate kontra PR službu ili službu koja će negativni PR da amortizuje na način što će izaći sa adekvatnim i objektivnim infomacijama”, napomenuo je Golubović.

Desilo se to da se, kako kaže, cijena iz jednog ugostiteljskog objekta preslikala na cjelokupnu destinaciju i time je Kolašin mnogo izgubio.

Ukoliko bude snijega u narednom periodu, Golubović smatra da ima prostora da se koliko toliko ublaže posljedice loše zimske turističke sezone.

“Sezona će biti značajno lošija u odnosu na prošlu godinu, ali možda se neko nakon ovoga probudi i odradi ono što je neophodno”, zaključio je Golubović.

Izvor: Portal RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta