NAJNOVIJE

Foto: AP

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocijenila je da je humanitarna situacija u Gazi katastrofalna i neprihvatljiva, te da po svaku cijenu treba spriječiti izraelsku ofanzivu na Rafu.

„Gaza se suočava sa glađu. To je neprihvatljivo. Od ključnog je značaja da se brzo postigne sporazum o prekidu vatre te da budu oslobođeni taoci i bude omogućeno da u Gazu stigne više humanitarne pomoći“, rekla je ona na konferenciji za medije, sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

„Pomoć kopnom stiže presporo, zato pozivamo na otvaranje više kopnenih prelaza, dok razvijamo alternative poput dostavljanja pomoći iz vazduha i pomorskog koridora iz Kipra“, rekla je ona i dodala da treba raditi i na tome da isporuke budu bezbjedne. 

Komentarišući rad Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA), istakla je da Unija sa njima ima konstruktivan dijalog, ali i pozdravila Gutereševu „odlučnost i transparentnost“ da se istraže optužbe da su neki njihovi članovi učestvovali u napadima na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

„Evropa će podržati rekonstrukciju Gaze čim uslovi to dozvole“, rekla je Fon der Lajen i dodala da treba izgraditi jasan politički put ka realizaciji modela dvije države – Izraela i Palestine.

Izvor: Agencije

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta