NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić-Bojović reagovala je povodom današnjeg incidenta koji je izazvala Đurđina Turković iz JU Kakaricka gora kada je prekinula pres konferenciju odbornika Socijaldemokrata Miloša Maškovića. 

Podsjetimo, Mašković je na presu govorio o postupku koji se pred Višim državnim tužilaštvom zbog zloupotreba droga u JU Kakaricka gora. 

“Da li će se današnji događaj opisati kao skandal, ugrožavanje odbornika ili pretjerana dramatizacija, to je u domenu prava svakog pojedinca i medija na sopstveni doživljaj i ocjenu. Ja nisam profesorica čija je uloga da ocjenjuje natpise i koriguje medije, niti imam vaspitnu ulogu, ali jesam predsjednica Skupštine Glavnog grada pa u skladu sa tim javno podsjećam da se integritet gradskog parlamenta mora poštovati. Nosioci integriteta su odbornici – i vlasti i opozicije jednako, a izabrani na osnovu izborne volje koja je neporeciva. Poštovanje prema odbornicima je mjera našeg odnosa prema instituciji i mjera našeg međusobnog poštovanja bez obzira na političke razlike ili druga nesaglasja”, kazala je Borovinić-Bojović.

Ističe da je kada je kazala da su vrata gradske skupštine otvorena za građane i građanke, nije mislila da su otvorena “kao kafana koja ima svoja pravila, nego kao institucija koja ima svoje zakone, procedure i “kućni red””.

“Sve to skupa je u službi stvaranja i poboljšanja poretka na osnovu kojeg svi imamo mogućnost i prostor da saopštimo svoje mišljenje bez uzurpiranja tuđeg. Prostor za mišljenje može dobiti svako, kao što za sve postoji vrijeme i mjesto. To je osnova uređenosti kojoj težimo. Nesporno je da su prije smjene vlasti i oslobođenja institucija, gradska uprava i skupština bilježili svakojake događaje, možda po količini štete neuporedivo veće, ali to ne može biti ni razlog ni izgovor da se današnji događaj zanemari. Naprotiv, imamo obavezu da pružimo više i bolje, i pošaljemo zajedničku poruku da se pravila moraju poštovati jer ona po Ustavu i zakonima garantuju poštovanje integriteta svakome od nas”, kazala je Borovinić-Bojović.

Poručila je da kao što u dosadašnjem radu nije dozvoljavala da samovolja bilo kojeg odbornika bude iznad Skupštine, isto tako “ne može bilo koji pojedinac, bio angažovan u javnoj ustanovi, gradskim preduzećima ili van njih, biti iznad državne institucije”. 

“Na izborima smo baš zato i dobili mandat: da uspostavimo red, omogućimo demokratsku debatu i radimo u interesu građana i građanki”, zaključila je Borovnić-Bojović.

Izvor: PA

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta