Foto: Gradski.me

Dom zdravlja Glavnog grada od 01.03. 2024. je započeo sa obaveznim sistematskim pregledima djece za upis u prvi razred osnovnih škola. Pregledi su obavezni za svu djecu rođenu 2018. godine.

Obavljaju se kod izabranog pedijatra u predhodno zakazanom terminu. Mole se svi roditelji i staratelji koji do sada nisu zakazali sistematske preglede svoje djece da iste zakažu kod izabranih pedijatra. Pregledi se mogu zakazati putem telefona ili direktno kod sestara u Domu zdravlja.

Sistematski pregled podrazumjeva osnovna antropometrijska mjerenja, tj mjerenje tjelesne mase i tjelesne visine i unošenje dobijenih podataka u karte rasta, da bi se procjenilo da li dijete težinom i visinom odstupa od očekivanog za uzrast i pol. Obavlja se kompletan pregled djeteta po svim organskim sistemima, procjenjuje se stanje vida, sluha i govora, emocionalna i kognitivna zrelost djeteta, kao i grafomotorika.

Ukoliko se nakon pregleda procjeni da postoji potreba za dodatnom konsultacijom, dijete se upućuje na druge specijalističke i subspecijalističke preglede.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta