Stevović: Neviđena haranga na Crnogorce u Srbiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Gradski.me

Položaj crnogorske zajednice u Srbiji već dugi niz godina nije dobar, a danas se može reći da je zabrinjavajući, ocijenio je za Gradsku TV savjetnik za identitetska pitanja Crnogorske partije Nenad Stevović.

Takav status, dodaje, rezultat je djelovanja beogradskog političkog i medijskog estabilismenta, čiji je cilj negiranje crnogorskog nacionalnog, državnog, kulturnog, duhovnog i jezičkog identiteta.

“To se realizuje uz podršku i pomoć, u 21. vijeku neviđene, medijske harange u javnom prostoru, koji je do te mjere zatrovan i okupiran, da je prosto nemoguće čuti neko drugo mišljenje. Kreiran je društveni ambijent, gdje je tanka linija između verbalnog delikta i nečeg radikalnijeg što može da se dogodi prema našoj nacionalnoj zajednici“, ističe Stevović.

Crnogorska zajednica u Srbiji više decenija izložena je, kako kaže, galopirajućoj asimilaciji.

“Danas u aktuelnom političkom establišmentu i kompletnom političkom spektru Srbije nema onih snaga koje razumiju Crnu Goru i crnogorsku zajednicu, posebno onaj dio koji poštuje i cijeni svoju postojbinu. Idealan primjer je i pitanje uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu“, rekao je Stevović.

Foto: Gradski.me

Kako naglašava, pitanje upotrebe manjinskih jezika u Srbiji nije pitanje uzajamnog odnosa države Srbije prema matičnim državama svojih građana.

„To pitanje reguliše Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma i crnogorska zajednica ima pravo da crnogorski bude u upotrebi u dvije vojvođanske opštine, Malom Iđošu i Vrbasu. Od 2010. crnogorski je u službenoj upotrebi u Malom Iđošu, dok opština Vrbas od tada izbjegava da sprovede zakonsku normu da je, ukoliko po popisu neka nacionalna zajednica doseže do 15 odsto stanovništva, dužna da uvede njihov jezik u službenu upotrebu na svojoj teritoriji. To je primjer u kakvom ambijentu živi naša zajednica, što i rezultira drastičnom asimilacijom na popisu stanovništva“, objašnjava Stevović.

Naglašava da je crnogorska dijaspora u Srbiji i ranije bila kolateralna šteta odnosa zvaničnog Beograda i Podgorice, dok kod aktuelne vlasti u Crnoj Gori nailaze na zid ćutanja.

“Izuzev institucija kulture Crne Gore, neke druge detalje i angažovanja po pitanju statusa crnogorske zajednice u Srbiji, nijesmo ni primijetili ni osjetili bilo kakav rezultat“, zaključio je Stevović za Gradsku TV.

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta