Od pokretanja projekta 3000+ 2021. godine, Solar gradnja je ugradila 3900 sistema solarnih panela u crnogorska domaćinstva. Benefiti su obostrani, kako za korisnike tako i za Elektroprivredu, kažu iz tog preduzeća.  Korisnici zadovoljno ističu da sopstvena proizvodnja električne energije itekako utiče na smanjenje troškova za struju, a omogućava i dodatnu  zaradu.

Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede Crne Gore, projekat 3000+ pokrenula je krajem 2021. godine, a prvi sistemi ugrađeni su u  drugoj polovini  2022. godine. Najviše korisnika solarnih panela je u Centralnoj regiji, ali raste interesovanje  i na Sjeveru i Primorju, kaže tehnički direktor Solar gradnje Milutin Marojević.

„Najviše fotonaponskih sistema, što je i logično, ugrađeno je u Podgorici – 1450 što od ukupnog broja fotonaponskih sistema iznosi 37 posto. Zatim, što se tiče centralne reghije i CG, drugi je Nikšić sa 1000 korisnika ili 25 posto ukupne snage fotonaponskih sistema. Treće mjesto je Danilovgrad, ovdje gdje se danas nalazimo kod gospodina Dabetića. U ovoj opštini je ugrađeno 330 fotonaponskih sistema odnosno 8,5 odsto ukupne snage. Što se tiče južne regije, najviše je ugrađeno u Baru – 230 sistema, a sjeverne regije u Mojkovcu – 56 sistema“, kazao je Marojević.

Sistem se, kaže Marojević, definiše prema prosječnom računu u poslednje tri godine, a ugradnja zahtjeva određene tehničke uslove objekta.

“sagleda se krovna površina, krovna konstrukcija, orijentacija krova, vrsta krovnog pokrivača I površina krova koja je raspoloživa za ugradnju panela. Elektroinženjer sagleda priključno mjesto gdje se nalazi brojilo, da li je podzemni ili vazdušni priključak, da li je sistem nulovan, da li je trofazno brojilo ili monofazno. Sačini se kontrolna lista koja se knjiži u sistemu, a nakon toga naša ekipa dolazi koja vrši mjerenje uzemjenja I ako nije to u redu korisniku se nud da Solar gradnja to otkloni”, dodao je Marojević.

Oprema, koju ugrađuje Solar gradnja, se plaća na rate i nakon otplate ostaje u trajno vlasništvo korisniku.

“Zavisno koje snage je sistem, za korisnike odnosno individualno – stambene objekte, od 3 do 10 kilovata, period otplate kreće se od 5 i po, 6 pa do 9 godina. Korisnik će za vrijeme otplate sistema plaćati ratu u visini mjesečnog računa koji je do sad plaćao. A nakon otplate tog računa, pa sve do 25 godina, koliko traje efikasnost sistema, korisnik će imati praktično besplatnu energiju.“

Obračun proizvedene i utrošene energije vrši CEDIS preko dvosmjernog brojila koje prikazuje predatu i preuzetu energiju, pojašnjava Marojević. Ukoliko je predato više energije od preuzete,kaže,  ona  se deponuje na računu za sledeći obračunski mjesec.

„Taj višak se prenosi iz mjeseca u mjesec na račune i 1.aprila se vrši obračun za prethodnih 12 mjeseci. Ukoliko je korisnik predao više energije mreži nego što je preuzeo, EPCG korisniku u roku od 30 dana plaća taj višak po cijeni skupe I jeftine tarife bez dodataka na računu, a dodaci su gubici na mreži, podsticaj za obnovljivi izvor energije, korišćenje prenosnih kapaciteta… Znači, ako je cijena nama sad otprilike na računu 10, 11 centi, govorim za višu tarifu, kupcu koji je predao više energije biće pola toga, otprilike nekih 5,5. “, naveo je on.

Korisnik Vječislav Dabetić među prvima je ugradio sistem i ističe da je ušteda novca značajna.

„Meni mjesečni račun dolazi jedan do dva eura da plaćam što govori da se isplati to ugrađivati. I preporučio bih građanima CG da apliciraju svi koji imaju mogućnost da to ugrade. Svi aparati u kući rade, čak i žena kad sprema ručak koristi jer mi preko dana najviše koristimo našu energiju jer je proizvodi elektrana i mi nju koristimo za sosptvene potrebe. I bojler i sve aparate koristimo preko dana “, istakao je Dabetić.

Ugradnja sistema ne traje dugo, kažu naši sagovornici.

„Ja imam sistem od 10 kilovata. „Kod mene su za tri dana završili“, dodao je on.

Marojević objašnjava da je danas to mnogo bolje.

” Imamo veliki broj monterskih ekipa koji ovakve sisteme rade za jedan dan “, kazao je Marojević.

Korisnik putem aplikacije na mobilnom telefonu u svakom trenutku može pratiti rad sistema, pojašnjava Marojević.

“Korisnik u svakom trenutku može da vidi koliko sistem proizvodi, kolika je trenutna sopstvena potrošnja, a koliko se predaje mreži ”, navodi Marojević.

OFVeliki su, kaže,  i benefiti koje od ovog sistema ima Elektroprivreda.

“Samo da kažem za projekat 3000+, 30 megavata. 1 kilovat na godišnjem nivou proizvede 1,5 megavata električne energije. Šta to znači. Da će 30 megavata na godišnjem nivou proizvesti 45 gigavat sati. To je oslobođena energija koju bi korisnik potrošio da nema centralu. Znači EPCG tu energiju neće predate korisniku nego će je plasirati na mreži. I znači to je sad negdje na godišnjem nivou od projekta 3000+ dobit oko 5 miliona”, kazao je on.

Ekipe Solar gradnje su u svakom momentu dostupne korisnicima ukoliko se javi bilo kakav problem, a, kako poručuje, kvarove otklanjaju u najkraćem mogućem roku.

Prilog iz Dnevnika koji je emitovan u nedjelju možete pogledati ispod teksta:

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta