Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Foto: pixabay

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) oštro je osudui sve vrste pritisaka na rad novinara, bez obzira da li oni dolaze od političara, javnih ličnosti ili građana.

Istakli su da nedavna dešavanja dokazuju da crnogosrki novinari rade pod konstantnim pritiscima, te da su tokom prethodnih dana bili izloženi različitim prijetnjama i pritiscima.

“Novinari Vuk Vujisić i Borko Ždero nedavno su bili mete prijetnji građana zbog izvještavanja o eksploataciji šljunka na Morači, dok je novinarka Nikoleta Rakočević verbalno napadnuta u Mojkovcu, ponovo zbog medijskog izvještavanja o predizbornim aktivnostima u tom gradu. Novinar Nenad Zečević pozvan je da svjedoči u Višem tužilaštvu zbog pisanja o bezbjednosnom sektoru, što se može doživjeti kao pritisak zbog neslaganja za izvještavanjem”, navode iz SMCG.

Ističu da je u 2021. godini, do sada, registrovano 25 napada, prijetnji i pritisaka na novinare i novinarke, što je, kako ističu, apsolutni rekord broja incidentnih situacija i još jedan pokazatelj da medijski radnici u Crnoj Gori rade pod konstantnim rizikom od napada, prijetnji i pritisaka.

“Smatramo da su najavljene izmjene Krivičnog zakonika u dijelu pojačavanja krivično-pravne zaštite prijeko potrebne i apelujemo na nadležne institucije i poslanike i poslanice da u što skorijem periodu budu usvojene. Osim toga, neophodno je raditi i na izradi sveobuhvatne analize rizika rada novinara i novinarki sa jasnim protivmjerama za njegovo smanjenje i suzbijanje, na čemu će Sindikat medija, u saradnji sa nadležnim institucijama i partnerima, raditi u narednom periodu”, zaključuju iz SMCG. 

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta