gradski

NAJNOVIJE

Foto: Gradski.me

U Crnoj Gori je na snazi tiho etničko čišćenje, ocijenio je novinar i publicista Šeki Radončić, gostujući u podkastu “Bure baruta”.

Podsjeća da je slična matrica već primjenjivana na Crnogorce u Srbiji, ali optimista je, kako kaže, po pitanju sudbine Crne Gore.

Radončić smatra da su danas u Crnoj Gori ugroženi ne samo Bošnjaci i Muslimani, već i Crnogoci i građanska opcija, te da je riječ o istoj matrici koja je sprovedena devedesetih od strane zvaničnog Beograda na teritoriji bivše Jugoslavije.

„Mi smo u istom loncu, bili jedne ili druge vjere, izjašnjavali se ko Crnogorci ili kao Bošnjaci. Ovo što se radi u Crnoj Gori od 2020. do danas, a i još će potrajati, je klasično etničko čišćenje. Ja sam se toliko bavio ratnim zločinima, pratio suđenja u Hagu, haške procese, da vam garantujem da je ovo sasvim meritorna i korektna procjena”, kazao je Radončić.

Beograd je, kaže, uspio da sprovede i etničko čišćenje Crnogoraca u Srbiji.

„To je zvanično pokrenuo Aleksandar Vučić izjavom ‘ubuduće ovdje ne može niko biti, ne mogu nama Crnogorci ovdje govoriti crnogorskim, nego moraju govoriti srpskim jezikom i neće nama komandovati Crnogorci ko što su komandovali svih ovih godina’. Nakon te izjave od 120 hiljada deklarisanih Crnogoraca u Srbiji sada imamo 20 hiljada. Ovdje imamo sad identičnu situaciju”, napominje Radončić.

Ističe da nije mogao da zamisli da će doći trenutak u kojem će neko u glavnom gradu Crne Gore skandirati „Nož, žica, Podgorica“. Očekivao je, kako ističe, jaču reakciju građanske Crne Gore.

„Ovo je noćna mora. Vjerujte, noćna mora. Dakle, u Podgorici to skandirate. To ne skandirate Bošnjacima ili Muslimanima nego skandirate Crnogorcima! Crnogorcima, gdje i sebe računam, svih vjera i nacija, fali građanske kuraži. Izvinite, nakon skandiranja ‘Nož, žica, Srebrenica’ u Podgorici je trebalo da se okupi, ko što bi se u svim demokratskim i velikim gradovima okupilo, 50 hiljada ljudi i nosili bi slike onih nesrećnih majki, ili makar bedževe”, naglašava Radončić.

Iako je, kako kaže, građanska i multietnička Crna Gora trenutno na koljenima, optimista je da će i ove teškoće prevazići kao i mnoge prije toga.

“Populizam je kao prljava, nabujala rijeka koja se izlila iz korita, ali će u to korito jednom morati da se vrati”, zaključuje Radončić.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta