NAJNOVIJE

Potpisivanje ugovora sa Crkvom Srbije, Otvoreni Balkan i popis predstavljaju skretanje pažnje sa deblokiranja evropskog puta Crne Gore, što je bio primarni cilj formiranja manjinske vlade, kaže u razgovoru za Gradsku RTV profesor Univerziteta Alberta u Kanadi Srđa Pavlović.

Smatra da je vraćanje političkog duga predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću od strane premijera Dritana Abazovića opasno i za kolateral može imati državu Crnu Goru.

Prioritet 43. Vlade Crne Gore biće deblokada evropskih integracija, najavljivao je prije njenog formiranja tadašnji mandatar, a sadašnji premijer Dritan Abazović. Za takvu agendu uspio je da obezbijedi i podršku najjače političke stranke u parlamentu – DPS-a. Međutim, umjesto da se ubrzano radi na reformi pravosuđa i deblokadi institucija, kako bi Crna Gora do 31. jula ispunila ono što od nje očekuju evropski partneri, premijer Abazović okreće se potpisivanju ugovora sa Crkvom Srbije i regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan, koje nijesu uslov za članstvo u EU.

Do pomjeranja fokusa, smatra profesor Srđa Pavlović, došlo je zbog pritisaka spolja, ali je to pomjeranje, kako kaže, jasno pokazalo da je Vlada formirana kao politička kalkulacija.

“Aktivnosti premijera Abazovića tokom posljednjih mjesec dana pokazale su koji su njegovi prioriteti i u kojoj mjeri se oni razlikuju od deklarisanih pravaca djelovanja na kojima je počivao inicijalni dogovor o formiranju manjinske vlade. Oni koji ne pate od političkog virusa kratkog pamćenja sjećaju se da je ubrzavanje procesa EU integracija bila poslovična programska kičma ove manjinske vlade. Mislim da je u stvari jasno zašto je ta promjena fokusa Abazovića, jer on je pod pritiscima iz Beograda i Amerike”, smatra profesor.

Premijerov fokus se, kaže Pavlović, očigledno pomjerio ka pitanjima koja nisu nevažna za Crnu Gori i region, ali su od sekundarnog značaja za, makar deklarativna, evropska stremljenja ove vlade.

“Insistiranje na ovim pitanjima Crnu Goru očigledno usporava na putu članstva u Evropskoj uniji, ali, s druge strane, može donijeti veoma željene političke poene predsjedniku Vlade. Ovo su takođe pitanja koja duboko dijele crnogorski javni prostor, crnogorski politički prostor, kao što smo vidjeli sa nedavnih sjednica Vlade, pa je nejasno kako bi sadašnje bavljenje ovim pitanjima išlo u prilog onome što premijer voli da naziva pomirenjem u Crnoj Gori”, ocjenjuje Pavlović.

Demokratska partija socijalista je svoju podršku Abazovićevoj vladi uslovila upravo ubrzanjem evropskih integracija, kazao je poslanik te stranke Nikola Janović. Odstupanje od tih postulata, kako su isticali u DPS-u više puta, može dovesti do uskraćivanja podrške.

“Sada pratimo što se dešava i sigurno da sve ono što smo postavili kao osnove na kojima možemo da dajemo podršku, a što je najvažnije, da ova vlada vodi državu Crnu Goru ka EU i da ova vlada radi na građanskom konceptu naše države i do tada će imati podršku DPS-a”, objašnjava Janović.

Dio javnosti sa pravom se pita da li je insistiranje na ugovoru sa Crkvom Srbije i na Otvorenom Balkanu vraćanje političkog duga.

Profesor Pavlović smatra da to ne bi bilo ništa novo i iznenađujuće, ali, kako pojašnjava, može biti opasno.

“To vraćanje duga Vučiću je opasno zato što ono može kao kolateral da na panj Velike Srbije stavi ponovo Crnu Goru, kao što se to desilo 1918. godine. Ja se iskreno nadam da to neće biti slučaj”, zaključuje profesor Pavlović

Svi koji imaju trunku morala, dodaje, ne bi trebalo da na ovo ćute, kao što to nisu učinili ministri iz redova SDP-a Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

Reakcija na njihove komentare, pojašnjava Pavlović, pokazuje kratak politički fitilj premijera, ali otkriva i da je kritika pogodila centar.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta