Foto: gradski.me

Realizacija “srpskog sveta” u Crnoj Gori ne bi bila moguća da nije aminovana od međunarodne zajednice i “naših zapadnih prijatelja”, ocijenio je pisac i kolumnista Andrej Nikolaidis u emisiji “Aritmija” Gradske TV, autorke Tamare Nikčević.

Tvrdnje da zapadni lideri ne znaju šta se dešava u Crnoj Gori, Nikolaidis doživljava infantilnim i podsjećaju ga na anegdotu u kojoj se izmučeni zatvorenici na Golom otoku pitaju “Bože, zna li drug Tito šta nama ovdje rade”.

“U stvarnosti dešava se eksplozija nacionalizma i vrlo inteligentno, vremenu prilagođena, sprovedba velikodržavnog srpskog projekta. Ovo što se danas zove “srpski svet” i što se za sada, a mislim da će tako biti do kraja, odvija mirno, je varijacija projekta Velike Srbije iz devedesetih. Taj je varijacija projekta homogene Srbije, a sve to skupa ide unazad do 1844.”, rekao je Nikolaidis.

Smatra da ključna podrška realizatoru “srpskog sveta”, predsjedniku te države Aleksandru Vučiću, dolazi od dugogodišnje kancelarke Njemačke.

Angela Merkel je dala “ausvajs” Vučiću za projekat srpskog sveta, a prije toga i “ausvajs” da zlostavlja svoje građane. Kakav bijedan kraj političke karijere”, ocijenio je Nikolaidis aludirajući na njenu nedavnu posjetu Beogradu.

“Zdravko Vučićev, ovo je Vučićeva Crna Gora”

Nema dilemu da li su aktuelna Vlada Crne Gore i njen premijer pod kontrolom Beograda.

“Zdravko je Vučićev, ovo je Vučićeva Crna Gora, da budem potpuno precizan. Ovdje postoji vrlo jasna komandna hijerarhija ili vertikala. Dakle, na dnu je naša Vlada – Zdravko i Dritan, iznad njih je Joanikije, iznad Joanikija Porfirije, a na samom vrhu je Vučić”, navodi Nikolaidis.

S obzirom na dešavanja u Crnoj Gori, kaže da nije siguran da li je premijer Krivokapić u svemu tome potcijenjen.

“Mislim da to prosto nije njegova pamet. Mislim da se to vodi planski, vrlo profesionalno i organizovano, da to rade ozbiljni ljudi koji sjede u Beogradu i Moskvi, a ovi koji su na dnu hijerarhije jednostavno realizuju ono što im je rečeno”, rekao je Nikolaidis.

Podsjeća na izjavu predsjednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da su ratovi devedesetih bili samo prvo poluvrijeme, a da drugo slijedi. To je, dodaje, eksplicitno priznanje da će država, čiji je Dačić funkcioner, pokušati da realizuje ono što nije uspjela devedesetih.

“To je najdirektnije moguće priznanje, pa ipak su mnogi građani rekli “Ne, to je samo nacionalistička retorika”, a to je rekla i međunarodna zajednica”, upozorio je Nikolaidis.

“Crnoj Gori treba ozbiljna lijeva partija”

Odgovor na srpski nije crnogorski nacionalizam, smatra Nikolaidis i dodaje da “nam treba ozbiljan lijevi pokret ili partija, koji bi poveo Crnu Goru u tom pravcu.

“Koji bi mogao da integriše progresivne politike i najbolje zapadno demokratsko iskustvo i ne bi bio vazalan prema ambasadama”, ocijenio je Nikolaidis.

Na Cetinju, tokom građanskih protesta zbog nasilnog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije, navodi, nije bilo prekomjerne, već apsolutne zloupotrebe sile od strane policije.

“Jer nije bila nužna niti jedna patrona, a bacili su ih stotine”, rekao je Nikolaidis u “Aritmiji” Gradske TV.

Smatra i da, sa Vladom Zdravka Krivokapića, više nije pitanje hoće li Crna Gora biti dio “srpskog svijeta”.

“Mi jesmo dio “srpskog svijeta”. Pitanje je imamo li snage izvući se iz toga i postati članica EU”, kazao je on.

“Ulazak u EU bez alternative”

Nikolaidis navodi da bi, iako kritikuje politiku Brisela, na referendumu glasao za ulazak Crne Gore u EU.

“Ali bih vodio najciničniju moguću politiku prema EU i najracionalniju moguću sa stanovišta Crne Gore. Vodio bih politiku koja bi nam donijela korist, pokušavajući da maksimalno zaštitim interese Crne Gore. Mislim da je još potpuno izvjesno da je bolje biti u EU, nego izvan, jer se za nas pokazalo pogubnim to što su vrata integracija zatvorena”, ocijenio je Nikolaidis.

Da je Crna Gora prije tri godine ušla u EU, dodaje, ne bi imala današnje probleme.

“Još 2006. smo znali da nije dovoljna samo nezavisna Crna Gora, nego da mora biti i demokratska, u NATO -u i EU. Stali smo na posljednjem koraku, dijelom našom krivicom, dijelom zbog toga što su vrata prosto zatvorena ispred nas. Bilo je jasno da ćemo biti u gadnim problemima, jer sa ovakvim susjedom kakva je Srbija i sa njenim, nikad zaustavljenim imperijalnim projektom, uvijek ćemo biti meta i pitanje je da li ćemo se moći od toga odbraniti. To je bilo jasno 2006. a potpuno potvrđeno danas”, poručio je Nikolaidis.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta