NAJNOVIJE

Nakon što je jutros u Budvi, u mjestu Lapčići, izgubljeno pa pronađeno mladuče lava, mnogi su se zapitali odakle ova životinja u tom primorskom gradu.

Mladunče staro svega nekoliko mjeseci, kako je ranije danas objavila RTV Budva, je kućni ljubimac Turskog državljanina, a koji je, kako je Portalu Analitika saopšteno iz Agencije za zaštitu životne sredine, najvjerovatnije prokrijumčaren u Crnu Goru.

“Agencija izdaje dozvole za uvoz i izvoz divljih životinja. Agencija sprovodi CITES konvenciju o trgovini divljim životinjama. Ovakva životinja morala bi da ima dozvolu izvoza države i dozvolu uvoza u državu. Ne može tek tako da pređe granični prelaz, mora imati papire države koja ga otprema i države koja prihvata, upravo da bi se spriječilo krijumčarenje”, pojašanjavaju iz Agencije.

U ovom slučaju, kako dodaju, Agencija nije izdavala nikakve dozvole.

“Ovaj lavić ima svega nekoliko mjeseci, što znači da je vrlo vjerovatno prokrijumčaren. To su ozbiljni prekrišaji, krijumčarenje životinje je jednako krijumčarenju droge, oružja”, kazali su za Portal Analitika iz Agencije.

Napominju da su informaciju da se u Budvi drži mladunče lava dobili još prije desetak dana, a o tome su, ističu, obavijestili Ekološku inspekciju.

“Od građana smo dobili prijavu da neko u Budvi ima lavića. Pošto Agencija nema inspekcijske i policijske nadležnosti, odmah po toj prijavi obavijestili smo Ekološku inspekciju, koja je bila dužna da sazna kod koga je lav i da obavi inspekcijski nadzor. Slučaj smo prijavili 21. Januara. Odgovor nijesmo dobili”, kažu iz Agencije.

Od inspekcije su, kako se vidi u prijavi, koja je dostavljena Portalu Analitika, a koja je sa video materijalom i fotografijama proslijeđena i inspekciji, tražili da hitno reaguju.

Odgovor još nijesu dobili. Fotografije i video material mladunčeta lava objavljeni su na Instagram stranici, koja pripada izvjesnom Luki Terziću.

“Poštovana g. Zarubica, obavještavamo vas da smo putem Instagrama došli do saznanja da neko u Budvi, u stanu, drži mladunče lava. Kako je riječ o zvijeri, koja će za par mjeseci postati opasna za okolinu, molimo hitnu inspekcijisku kontrolu. U prilogu je snimak, te informacije o osobi koja je ovu informaciju podijelila na svom IG. Pitanje je na koji je način mladunče lava ušlo u Crnu Goru, s obzirom na to da nijesmo dosad izdavali dozvolu za ovu vrstu životinje. Molimo da nas informišete o inspekcijskom nalazu”, navodi se u prijavi koju je Agencija uputila inspekciji.

Oni dodaju da nije njihova nadležnost da utvrđuju odakle je lav tu, već samo da pomognu u zbrinjavanju.

“Agencija nema inspekcijske nadležnosti, i kada se desi krijumčarenje životinja na carinskom terminalu, držanje divljih životinja u Crnoj Gori, inspekcija je ta koja radi inspekcijski nalaz, a onda obavještava Agenciju i sa nama traži prihvatilište za životinju”, pojašnjavanju iz Agencije.

Izvor: Portal Analitika

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta