Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

Crnogorski vojnici će u skladu sa odlukom Skupštine do kraja januara ući u sastav borbene trupe NATO alijanse na istočnim granicama Evrope. Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, kazao je sinoć u emisiji “Fokus”, na TVCG da će u Bugarsku biti upućen ojačani pješadijski vod – ne više od 40 vojnika – čiji će zadatak biti odvraćanje od agresije.

U slučaju da dođe do agresije Rusije na članice Alijanse, onda će, ističe Lazarević, NATO tijelo tražiti od svojih članica da se izjasne o upotrebi tih snaga za odbranu. U pitanju su, dodaje, opasni zadaci.

“Za izvršenje zadataka nam je potreban poligon, mi ćemo ići sa oklopnim vozilima i imamo odgovornost prema Alijansi da u potpunosti uputimo spremne vojnike, zato nam je potreban poligon. Za ovaj prvi kontingent će se koristiti poligon neke od susjednih zemalja, mislim da će to biti u Sjeverenoj Makedoniji”, kazao je Lazarević i istakao da državno rukovodstvo neće dozvoliti da naši vojnici odu nespremni na zadatak.

Ističe i da je vrlo moguće da će taj drugi prostor za poligon iziskivati finasijske troškove. Kada nađu taj prostor, predložiće Vladi, kazao je brigadni general.

Računam da će vježba u maju, sa oko 500 vojnika članica NATO-a, biti realizovana na poligonu

“Razlozi zbog kojih tražimo poligon je izvođenje vježbi u Crnoj Gori. Članstvo u NATO spas je za Crnu Goru i to podrazumijeva određene obaveze. Jedna od tih obaveza su vježbe, kada se sinhronizuju aktivnosti različitih armija ili naše”, naveo je sagovornik TVCG. 

Trenutno su u Crnoj Gori pripadnici kraljevskog marinskog kropusa Ujedinjenog Kraljevstva, što je, kako je kazao Lazarević, počast za našu vojsku.

“Računam da će vježba u maju, sa oko 500 vojnika članica NATO-a, biti realizovana na poligonu”, poručio je Lazarević.

Nema izgleda da rat ide ka kraju

Na pitanje da li prijeti opasnost da se sukob sa teritorije Ukrajine prelije i na Balkan i da se situacija zakomplikuje, Lazarević navodi da “uvijek postoji opasnost da se sukob prelije i negdje drugo, koliko god da je daleko”.

“Procijeniti u kolikoj mjeri će se agresija proširiti bilo bi nezahvalno, ne mora da se širi kao oružani sukob, već i u ekonomskom i socijalnom smislu…Najteže je građanima Ukrajine, ali i Evrope…”

Lazarević dodaje da nema izgleda i najava da će rat ući u završnu fazu.

“Najbolji pokazatelj da se ide ka kraju rata su diplomatski razgovori. Ovo je oružani sukob s jedne strane, a sa druge oružana agresija koja za posljedicu ima žrtve, i Rusija ne pokazuje namjeru da agresiju privede kraju.”

Ističe da je na nama da Ukrajini pomognemo, kao Alijansa i kao Crna Gora.

On je rekao da spadamo u prvi red zemalja koje Ukrajini pružaju pomoć.

“Zima će donijeti nove probleme i ukrajinskim i ruskim vojnicima”, ocijenio je Lazarević i zaključio da su posljedice rata nesagledive.

Izvor: RTCG

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta