Izvor: Gradski.me

Foto: Gradski.me

Zamračenje određenih medija u Srbiji je bio protest zbog toga što televizija Nova nije dobila nacionalnu frekvenciju, tako da su ova i televizija N1 zamračile sadržaj na 24 sata, kako bi pokazali kako bi u Srbiji bio mrak bez nezavisnih medija, kazao je novinar i profesor Dinko Gruhonjić u emisji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.

“Iako se solidarišem sa kolegama, s obzirom da su oni svakodnevno targetirani od strane vlasti, moram priznati da ta akcija nije bila do kraja jasna i da ti mediji nisu jedini nezavisni i anti Vučićevi mediji u Srbiji”, kazao je Gluhonjić.

Dodaje da zamračivanje ekrana nije dobra poruka već da je daleko bolja da se novinari nastave baviti svojim poslom, još jače i još više, protiv, kaže, jednog autoritarnog režima.

“Protiv režima koji polako teži i diktaturi, jednog režima koji je glavni faktor nestabilnosti u regionu, koji, sve su prilike, vuče Srbiju nazad u devedesete i u novu izolaciju od sveta”, ocijenio je Gruhonjić.

Smatra da uloga medija nije da se zamračuju već da istražuju, pogotovu u društvu kakvo je srbijansko.

“Mi nećemo pomoći ljudima da se informišu ako budemo plasirali mrak. Kao što nisam za bojkot izbora, ma kakvi bili izborni uslovi, tako nisam ni za zamračivanje medija već za borbu”, poručio je Gruhonjić.

Dodaje da odjek protesta nije bio veliki, budući da televizije N1 i Nova nemaju nacionalnu frekvenciju.

Kaže da reakcija Aleksandra Vučića na zamračivanje medija pokazuje da je počeo da gubi živce, i da mu se “guli jagnjeća koža sa onoga što je njegov pravi karakter, a to je radikalski”.

“Toga će biti sve više i više kako budemo postajali ponovo parija u međunarodnoj zajednici”, ocijenio je Gruhonjić.

Još veći apsurd od Vučićevog komentara je, kako kaže, potez Savjeta regulatornog tijela za elektronske medije koji je obustavio rad.

“To se neće primetiti, s obzirom da je možda bolje da taj Savjet regulatornog tijela ne radi, s obzirom da ne kažnjavaju vulgarnosti koje publika može da gleda na Hepi televiziji, i to ne samo vulgarnosti već širenje kleronacionalizma i govora mržnje prema drugim nacijama”, kazao je Gruhonjić.

Ponašaju se, kaže, u skladu sa svojim imenom REM- što je duboka faza sna. Dodaje da je većina članova Savjeta otvoreno na strani režima.

Ističe da su mediji Srbije, pored Crkve Srbije, jedno od glavnih oruđa “meke moći” Srbije u regionu i da je na sceni medijska okupacije Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Taj otrov je kao nekakav cijanid za mozak publike, ono što se emituje i gosti koje dovode, vrednosti koje promovišu, je sve što je suprotno civilizaciji”, kazao je Gruhonjić.

Smatra da precjenjujemo ulogu i pamet međunarodne zajednice.

“Oni vrlo često ovde ne primenjuju nikakvu strategiju, nikakvu taktiku, već vuku svoje poteze na osnovnu dnevne politike i na osnovu sopstvenih izbora, koji će uslediti”, ocijenio je Gruhonjić.

To je jedna vrsta, kaže, političkog slijepila, odnosno neka vrsta pokušaja da se istim sredstvima kao devedestih dođe do drugačijih rezultata, što je nemoguće.

“Ono što smo dobili u Srbiji i u regionu, tolerisanje Vučićeve takozvane stabilokratije će nažalost opet proizvesti posledice koje se samo možemo nadati da neće biti iste kao devedesetih”, zaključuje Gruhonjić.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta