Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Piše: Miodrag Vlahović

Istorija je čudna rabota.

Kriminalna invazija Rusije na susjednu Ukrajinu, koja ulazi u treću sedmicu razaranja jedne suverene države i zločina prema civilnom stanovništvu, predstavlja, zapravo, posljednji rat počivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.

Dobro ste pročitali. Opravdanja i povodi zbog kojih je izvršena ruska agresija stvar su prošlosti i prošlih vremena. Passe.

Opsesivna ideja o raspadu SSSR kao “najvećoj katastrofi dvadesetog vijeka”, koja prati vladara iz Kremlja je u srži onoga što je dovelo do besmislene “specijalne vojne operacije”, ili kako to već zove moskovska propaganda.

Rusiju i rat protiv Ukrajine vodi nekadašnji agent KGB, koji je, upravo u toj terminalnoj fazi, u godinama raspada socijalističke/komunističke imperije, službovao u policijskoj (i vještačkoj) državi kakva je bila DDR. Njega će, kasnije, sudbina (tj, opet – istorija) povezati sa Borisom Jeljcinom, prvim post-sovjetskim vladarom Ruske Federacije. Obavještajac, sada već u vrhovima obavještajno-bezbjednosnih službi, uspjeće, u ključnim momentima završetka Jeljcinovog doba, da garantuje odlazećem predsjedniku i njegovoj porodici sigurnost. Taj ga je aranžman popeo na najviši stepenik moći u nepreglednoj, moćnoj Rusiji. Politička i finansijska moć, koja se vezuje za ličnost bespogovornog lidera, činile su se bezgraničnima. Do napada na susjeda, koji “ne postoji” kao država, baš kao ni narod koji tu državu čini.

Tog i takvog je Vladimira u Ukrajini dočekao Volodimir.

Diplomirani pravnik, rođen 1978, kojeg je život poveo u vode glume i zabave. Uloga u nekom serijalu o izmišljenom predsjedniku (“Sluga naroda”, baš kao što će, poslije, biti nazvana partija na čijem je čelu), poslužiće mu za smjelu ideju da se kandiduje za predjednika Ukrajine. prije toga je pobijeđivao u takmičenjima u plesu, pozajmljivao glas animiranim junacima … Njegova predizborna kampanja ostaće zapamćena i po tv-spotu đe razgovara sa Angelom Merkel, koja ga greškom zove da ga obavijesti da je sljedeća članica EU … Crna Gora. Razočarani mladi predsjednik iz skeča je odabrao egzotični Montenegro za tu šalu, koja, kao i sve šale, u sebi ima zrno istine – kako za nas, tako i za (tada) zaboravljenu i marginalizovanu Ukrajinu.

Ovih dana slušam kako lokalni navijači Rusije, oduševljeni ruskim “razvaljivanjem” zemlje za koju istovremeno tvrde da im je bratska i da ne postoji (baš kao što znate-već-ko tvrdi za Crnogorce i Crnu Goru), ponavljaju kako je “taj Zelenski” tamo neki šarlatan, klovn i šeret, da nije ozbiljan i “državnički” kao aktuelni hazjain iz Kremlja i da nema šanse u sukobu sa ruskom armadom i protiv “ozbiljnog Državnika i Istorijske Ličnosti, svemoćnog predsjednika Putina”.

(Vidio sam, istina, i nekakve fake vijesti i “reportaže” o tome kako Rusija, pobogu, ne napada i ne bombarduje Kijev, nego je to “šef režima” Zelenski “podijelio oružje lokanim bandama, koje se bore između sebe i ubijaju nedužne ljude”. Itd. Ali, da ne gubimo vrijeme na takve “detalje” – priča o tome da su Ukrajinci/Bosanci sami sebe granatirali nam je odavno poznata …)

Ukrajinski David je, dakle, bio potpuno nespreman za napad ruskog Golijata, ne samo zbog zastrašujuće nesrazmjere u moći oružja, već i zato što je ukrajinski Volodimir potpuno “neozbiljan” u odnosu na ozbiljnog ruskog Vladimira.

I tu se raspao ruski napad. Jer, ozbiljnost ukrajinskog predsjednika je suštinska, a ne formalna.

Bez obzira na stanje na frontovima (Ukrajina je napadnuta iz tri pravca) mladi ukrajinski predsjednik je svojim odnosom prema situaciji u kojoj se našla njegova zemlja ponovo otkrio svijetu vrline i vrijednosti koje smo bili zaboravili.

Herojstvo Zelenskog, njegova vrcavost i humor u najtežim momentima, njegova dramatična obraćanja i Ukrajini i Rusiji i cijelome svijetu – originalna, izvorna, autentična i direktna, dok govori iscrpljen i neispavan – iskaču iz svih okvira i shema. Osvojila su svijet i sve one koji vjeruju u ideale slobode i pravde, u te naivne velike riječi. Zelenski je tim idealima, bar na trenutak, vratio značenje.

U nemilosrdnom svijetu real-politike i ciničnog (kolektivnog) žmurenja na nepravde i nesreće našeg tragičnog svijeta, govori predjednika u smb džemperu ili u punoj ratnoj opremi kao da su izašle iz romana i legendi o junacima koji su možda, nekad postojali.

Ali, Volodimir Zelenski je stvaran. To je njegova veličina.

I, dok sa smješkom pomiče mikrofon, kako bi i tako odgovorio na virtuelne stvarnosti i lažne poruke Vladimira iz Rusije, on pokazuje da je slobodni duh superioran na namještenu i izvještačenu veličinu Gospodara kojem niko ništa ne smije prigovoriti.

Neposrednost predsjednika Zelenskog ne otkriva samo svu ljudsku i političku nemoć moćnika iz Kremlja, već i zorno razobličava učmalost, bezidejnost i mediokritetstvo mnogih političkih lidera, predsjednika i premijera – koji nam se čine ozbiljnima i autoritativnima.

Dok mu članovi Donjeg doma britanskog parlamenta frenetično aplaudiraju, svi na nogama, njegovo “Borise” u obraćanju britanskom premijeru ne znači kršenje protokolarne etikecije. Ne. To je neposrednost koju je uzrokovala istinitost i izuzetnost tragedije kojoj se nalazi njegova zemlja i njegov narod.

Treba naći snimak kada Donald Tramp, prethodni predsjednik SAD, tokom predizborne kampanje za izbore koje će izgubiti, zove ovog istog Zelenskog kako bi od njega tražio da optuži sina kandidata Džoa Bajdena, uz polu-prijetnje mlađanom predsjedniku Ukrajine – i uporediti tog Zelenskog sa sadašnjim – da bi se shvatila ogromna transformacija koja se dogodila.

Ono što je za tu promjenu bitno – i, u stvari, najvažnije u ovoj storiji – je da se ta nova stvarnost ne odnosi samo na ličnost Zelenskog, već i na cijelu zemlju Ukrajinu.

Rezultat agresije Rusije na Ukrajinu je teško predvidjeti. Rat može biti dug i iscrpljujući, posljedice za Ukrajinu još tragičnije od onih koje već i sada gledamo.

Dvije stvaru su, ipak, jasne.

Prvo, agresija Rusije će zauvijek potvrditi postojanje Ukrajine i Ukrajinaca.

Drugo, u sukobu Vladimira i Volodimira pobjednik je već poznat.

Preziva se Zelenski.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta