Znate li koji je najkraći let na svijetu?

Najkraći let na svijetu, koji je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda, je onaj između dva škotska ostrva iz Orkijskog arhipelaga.
Pixabay

I dok najduži let na svijetu, onaj između njujorškog aerdoroma JFK i singapurskog Čangi, traje gotovo 19 sati, najkraći let na svijetu u prosjeku traje samo – minut i po. U stvarnosti, piše Express, trajanje leta je zapravo bliže jednom minutu.

Let traje kraće nego što većini aviona treba dosegnu visinu krstarenja.

Rekord za najbrži let iznosi 53 sekunde, a njime je upravljao pilot Stuart Linklater, pilot koji je kratkom rutom letio više od 12.000 puta prije penzionisanja 2013. godine.

Putovanje pokriva oko pet kilometara dugačak put preko vode, što je, npr, približna dužina piste na aerodromu u Edinburgu.

Linija između Vestreja i Papa Vestreja uvedena je 1967. i od samog početka njome upravlja Loganair. Leti se u oba smjera svaki dan osim subote, kada je moguće letjeti samo iz Vestreja za Papa Vestrej.

Iako veći dio godine ovom rutom leti otprilike 70 stanovnika Papa Vestreja, u sezoni su letovi popunjeni i turistima i jednodnevnim izletnicima koji žele da dožive ovo jedinstveno putovanje.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments