Foto: Printscreen/ Novatv

Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU) donijeće njenim građanima/kama brojne benefite, ocijenio je za Radio Kotor ugledni slovenački novinar Peter Žerjavič, koji već dvanaest godina radi kao dopisnik iz Brisela za slovenački dnevni list “Delo”.

Fokus njegovog izvještavanja u protekle tri godine bio je na posljedicama rata u Ukrajini, političkim i institucionalnim pitanjima EU, evropskoj ekonomiji, zelenoj i digitalnoj tranziciji, te transatlantskoj sigurnosti.

Žerjavić je nedavno u Podgorici, na radionici za novinare/ke crnogorskih lokalnih javnih emitera, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, podijelio svoje dragocjeno iskustvo iz izvještavanja o EU temama.

“Bez obzira na unutrašnje probleme u Crnoj Gori, o kojima se može saznati iz medija, mislim da je vaša država postala pozitivan primjer i da bi mogla biti pionir novog pridruženja, odnosno nova članica EU, budući da je ostvarila napredak, ali i uvažavajući činjenicu da se na području politike proširenja u posljednjih deset, petnaest godina, a nakon ulaska Hrvatske, ništa više u tom smislu nije dogodilo”, kaže on.

Pristupanjem Crne Gore zajednici evropskih država i naroda, smatra Žerjavič, biće unaprijeđen ekonomski, obrazovni, socijalni ambijent, podstaknut rast poljoprivrede i ruralnog razvoja.

“To nije optimističan scenario, već realnost. U liberalnoj ekonomiji, preduzeća sama koriste mogućnosti koje se pojavljuju na tržištu. Slovenija je, naravno, uz puno izazova koje je imala u predpristupnom procesu, a koje i danas ima, uspješna država članica. Mislim da su i ljudi u Sloveniji svjesni toga da bismo bez EU bili bi u puno lošijoj situaciji i da nam EU omogućava stabilan okvir gdje se mogu razvijati pojedinci, ali i čitavo društvo. Ove godine obilježavamo dvadeset godina članstva i puno toga je do sada urađeno”, konstatuje Žerjavič.

Kako navodi, Crna Gora je zbog nekih unutrašnjih razloga izgubila barem dvije godine u tom pregovaračkom procesu. “Sada, kada je formirana Vlada, nanovo se sve počelo raditi i moj je utisak da su stvari počele da se kreću u pozitivnom pravcu. Mislim da se od svake Vlade, bez obzira koje su stranke u toj koaliciji, očekuje da ispunjavaju interese, želje, politiku koje od njih traže građani/ke, bez obzira ne neke unutrašnje podjele koje postoje u Crnoj Gori, tako i u svim drugim zemljama. Bez obzira na te unutrašnje probleme koji su evidentni, u Briselu se dosta govori o Crnoj Gori po pitanju proširenja, o tzv. mjerilima IBAR”, kazao je naš sagovornik.

Po posljednjim informacijama, kada je Crna Gora u pitanju, neke pozitivne odluke bi se, naglašava, već mogle očekivati u šestom mjesecu, za vrijeme belgijskog predsjedavanja.

“EU je zajednica prava. Tu su zajednički principi koje treba poštovati, a Crna Gora ima veliki zadatak na temeljnim područjima. To su vladavina prava, pravosuđe, medijske slobode koje su važne za IBAR. Koliko se može iz Brisela pratiti u razgovoru sa kolegama koji dobro znaju situaciju, mislim da je Crna Gora velika podrška za evropsku integraciju. Vaša država ima podršku i na razini EU od čelnika EU i od brojnih država članica, među kojima su veoma aktivne i moja zemlja Slovenija, Hrvatska, Austrija je imala istaknutu ulogu i te zemlje imaju, čini mi se, nekako konstruktivan uticaj na svaku Vladu u Podgorici da donese zakone, mjere koje se očekuju”, poručio je Žerjavič koji je 2014. i 2021. godine nagrađen od strane Slovenskog novinarskog društva za izvrsnost u novinarstvu.

Izvor: Radio Kotor

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta