Piše Mehmed Zenka, predsjednik DUA i član koalicije “Jednoglasno” 

Istine radi mi Albanci od ove vlade ništa dobro ni očekivali nijesmo, ali da će ovako brzo i bez ikakvog pardona već u prvim mjesecima svoje vladavine krenuti u najbrutalniji obračun sa manjinama ipak nismo računali, misleći da su napokon naučili nešto od dalje i bliže istorije.

IPAK NISU!

Vlada samozvanih apostola najavljuje da će jednim prostim dizanjem ruku desetine hiljada Albanaca (i desetine hiljada drugih manjinskih naroda) ostaviti bez državljanstva, bez prava biranja, bez svojih vjekovnih ognjišta sa kojih su privremeno otišli u bijeli svijet zarad poboljšanja svojih životnih potreba.

U 21. vijeku teško je shvatiti da još uvijek žive ideje koje razbaštinuju na desetine hiljada pripadnika manjinskih naroda.

Ideja vlade “srpskog sveta” da jednom odlukom izbrišu maltene 50% Albanaca (i drugih manjina), a istovremeno hiljadama drugih daju državnost, nije ništa drugo no poruka:  “da ako vas ratom nismo počistili onda ćemo se ovako obračunati sa vama “.

Jednom riječiju: Čubrilović, Garašanim, Ranković, Milošević još uvijek žive i djeluju u liku vlade samozvanih apostola.

Gospodo apostoli, nosioci i izvršitelji ideja “srpskog sveta”, jeste li opšte makar malo svijesni da osim vašeg sveta, u Crnoj Gori i te kako živi i svijet Crnogoraca, živi svijet Albanaca i drugih manjina.

Živi srž multinacionalnosti i multikonfesionalnosti, živi ideja zajedničkog života.

Zar stvarno računate na Crnu Goru vršeći negaciju svih nas?

Živo me intersuje koji će biti vaš slijedeći koraci, da nećete možda toj diaspori uduzeti i ona uložena materijalna dobra u svojoj Crnoj GoriG (kako ste krenuli i to je za očekivati).

Zar svarno mislite da ćete Crnogorce ubjediti da nisu Crnogorci, da manjine (Albance, Bošnjake i Hrvate) mogu imati života u Crnoj Gori jedino ako prihvate vaša pravila suživota, t.j. ili dio ” srpskog sveta” ili put pod noge.

Gospodo možda vi može biti, vrijeme će pokazat i dokazati: Žive li u Crnoj Gori Crnogorci vrijedni Crne Gore, žive li manjine koje su 2006 godine rekli jedno veliko DA Crnoj Gori.

Ova Crna Gora je obnovlila svoju državnost slobodnom voljom svih nas, poštujući vrijednosti svih nas.

Ova Crna Gora je stvorena voljom, a ne mržnjom.

Najveća vrijednost ove države je što ne moramo da se stidimo jedan drugoga i što gledamo ponosno jedan drugoga.

Može biti da je ovo i osveta prema Albancima zato što nisu vezali svoju sudbinu za “srpski svet ” .

Ko zna može biti i osveta Crnogorcima koji su 97-98. godine na vrijeme uvidjeli pogubnost i zlo tadašnjih politika, pa umjesto da u svojim manjinama vide neprijatelja oni su pružili ruku zajedničkog života poštujući međusobne vrijednosti.

Tražeći greške dosadašnjih vlasti, vi najveći grijeh vidite u postojanju Crne Gore i Crnogoraca, grešku vidite u postojanju multinacionalne Crne Gore.

Gospodo na pragu smo sezone i umjesto da već jednom krenete sa predsezonskim pripremama i planovima, vi planirate demokratske promjene u Crnoj Gori.

Recite gospodo su čim dočekujete našu dijasporu kad budu došli na godišnje odmore?

-zar muštulukom da neće više biti punopravni građani ove države?

-da neće moći birati niti da budu birani?

-da će imati ista prava kao turisti iz Kine?

-da umjesto njih pravo biranja dajete drugima?

Može biti da osjećate da vam se može, pa zato udarate po svemu što vi je godinama smetalo (vašoj politici ), gazeći bezobzirno po svemu što Crnu Goru čini Crnom Gorom.

Normalno, dalo se i očekivati da ćete u ostvarivanju svojih ideja krenuti od manjininskih naroda (kao bitne podrške Crnoj Gori) jer kad nas budete sredili onda sa Crnogorcima LAKO .

Oće li baš tako biti? VIĐEĆEMO

Albanci sigurno neće sjedjeti i pomirit se gubitkom prava za 50 odsto svoga naroda.

Budite sigurni da ćemo maksimalno zaštititi prava naših porodica i naše braće iz diaspore.

Često se pitam, mada zalud : jeste li se pitali koji put, kako to da nemate ama baš nijednom podršku manjina u tim vašim projekcijama?

Kako to da se pozivate u svemoćnoga Boga a u vašim djelima svega ima samo BOGA nema?

Od Albanaca, dokle god nastupate ovako (bezobzirno i diskriminatorski) imaćete uvjek jedno veliko NE.

Multi nacionalnoj i multi konfesionalnoj Crnoj Gori, opet jedno veliko DA .

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta