Voće bogato vitaminom C pruža antioksidanse koji potiču zdrav probavni sistem i smanjuju upalu, što može poboljšati apsorpciju nutrijenata i metabolizam. Osim toga, ovo voće često ima malo kalorija i puno vlakana, što ga čini idealnim za suzbijanje žudnje za hranom i podršku održivom mršavljenju.
Dijetetičarka i nutricionistica Trista Best otkrila je jedno voće koje je bogato vitaminom C, što ga čini izvrsnim za zdravlje probavnog sistema i može pomoći u gubitku masnih naslaga.
Iako narandže često privlače najviše pažnje među citrusima, grejpovi takođe zaslužuju pažnju, tvrdi Best. Objašnjava da je grejp odličan izbor za unos vitamina C.
„Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, esencijalni je nutrijent koji djeluje kao antioksidans u tijelu, pomažući neutralizovati štetne slobodne radikale koji mogu pridonijeti upalama i drugim zdravstvenim problemima“, rekla je za SheFinds.
Konzumacija grejpa može biti izvrstan način za povećanje unosa vitamina C i podršku opštem zdravlju
Grejp sadrži antioksidanse, poput vitamina C i flavonoida, koji smanjuju upalu u probavnom sistemu. Zdraviji, manje upaljen probavni sistem, poboljšava ukupnu funkciju probave.
No, to nije sve što vitamin C pruža.
„Vitamin C je takođe važan za proizvodnju kolagena koji pomaže održati kožu, tetive i druga vezivna tkiva jakima i zdravima. Osim toga, vitamin C je neophodan za apsorpciju željeza iz biljnih namirnica i za pravilno funkcionisanje imunološkog sistema“, navodi dijetetičarka. To znači da nam svakodnevni unos grejpa može pomoći u smanjenju upala, ojačati imunološki sistem i pozitivno uticati na zdravlje i izgled kože.
„Srednje veliki grejp sadrži oko 70-90 miligrama vitamina C, što je otprilike 75-100 posto preporučene dnevne vrijednosti, zavisno o veličini grejpa. Iz tog razloga konzumacija grejpa može biti izvrstan način za povećanje unosa vitamina C i podršku opštem zdravlju“, zaključila je Best.