Zeković: Zaštititi djecu od političkih obračuna odraslih

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Instagram

Bračni par Martinović iz Podgorice izložen je posljednjih desetak dana klasičnom nasilju na internetu koje je obilovalo brojnim gnusnim uvredama i prijetnjama, od čega nijesu bila pošteđena ni njihova djeca, a sve je to rađeno sa Instagram profila @crnogorskisurrealista sa kojeg se nedjeljama unazad šire šovinističke i mizogine poruke, a koji je i ranije prijavljivan policiji.

Nakon što su Martinoviću u ponedjeljak podršku na Tviteru pružili brojni korisnici te društvene mreže, među kojima i oni iz svijeta politike, dominantno iz suverenističkih struktura, i nakon podnešene prijave Upravi policije, prema saznanjima Pobjede, juče je konačno pokrenuta istraga u pravcu identifikovanja osobe u čijem se ponašanju, osim naročito drskog i bezobzirnog odnosa prema Martinovićevoj supruzi, registruje i nasilje nad maloljetnom djecom.

Kroz različite montaže, bez zaštite njihovog lika i identiteta, djeca se na društvenim mrežama predstavljaju tako kao da navodno promovišu fašističke simbole i ideologiju što, prema riječima Aleksandra Saše Zekovića, aktiviste za ljudska prava i člana Savjeta Građanske inicijative ,,21. maj“, predstavlja korišćenje djece u političkim obračunima odraslih i za postizanje vjerskih i političkih interesa preko njih, što je nedvosmisleno kršenje njihovih prava.

– Uprava policije i Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici moraju da zaustave dalje manipulacije, političku zloupotrebu i nasilje nad djecom. Politički pokrovitelji onih koji uznemiravaju i ugrožavaju sigurnost porodice su aktuelna Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Zaštita ove porodice je prilika da policija i tužilaštvo pokažu i potvrde svoju autonomiju u odnosu na vjerske i ideološke centre moći – poručio je Zeković u izjavi za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, važno je da zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore stupi u kontakt sa roditeljima čija su djeca žrtve brutalne manipulacije, isprati postupanje policije i pruži doprinos zaštiti najboljih interesa djece.

On je pozvao građane da svaki primjer govora mržnje, prijetnji ili uvredljivog govora prijave Upravi policije i o tome prilože što više dokaza.

– Spremni smo da pomognemo svim građanima koji se suočavaju sa nasiljem na internetu. Policija je dužna da o svemu upozna državnog tužioca kako bi se provjerilo da li u takvim aktivnostima ima i bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, ali i da, u najmanju ruku, pokrene prekršajni postupak zbog remećenja javnog reda i mira – poručio je Zeković.

Akter ovog događaja D. Martinović je za Pobjedu ispričao da je targetiranje počelo prošlog ponedjeljka kada je korisnik pomenutog Instagram profila počeo da objavljuje fotomontaže u kojima je lažno predstavljao da je on na Tviteru objavljivao poruke uperene protiv Srba.

Nakon ovoga Martinović, iako je počeo da dobija prijetnje zbog navodnih objava, nije prijavio ništa policiji računajući da će maltretiranje prestati.

Međutim, prema njegovom svjedočenju, za vikend je ovaj korisnik počeo da objavljuje fotomontaže njegove porodice, supruge i djece sa ustaškim kapama na glavi, nakon čega je slučaj prijavljen policiji.

On takođe navodi da su još u septembru jednoj korisnici Tvitera sa Cetinja sa istog profila upućivane prijetnje, čak i po njen život, što je ona prijavila policiji. Međutim, kako kaže, od tada joj se niko iz policije više nije javljao.

Izvor: Pobjeda

VEZANE VIJESTI:

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

© Gradski Portal 2021. - All rights reserved

Dokumenta