Zdravi Mojkovac: Pobjeda građana i zakona

Danas su građani Mojkovca podržani od ministra Mujovića i premijera Spajića odnijeli pobjedu za dobrobit i sigurnost svojih porodica, za pravo na zdrav život! 44. Vlada je donijela konačnu odluku da raskine ugovor sa kompanijom „Brskovo Mine“. Ova odluka dolazi nakon više od godinu dana žučne brobe građana.Upućujemo čestitke Mojkovčanima, kao i premijeru Spajiću i ministru Mujoviću na istrajnosti i hrabrosti da odole pritiscima, kojih je bilo, viziji da nije u državi sve za prodaju i preradu – ma koliko donosilo novca i na otvorenosti prema građanima, što su čuli, saslušali i uvažili i na kraju sve uradili prema zakonu i volji građana, a ne svojoj volji i željama stranaca, navode iz Građanske inicijative Zdravi Mojkovac.
Foto: Skupština Crne Gore

Ističu da je lokalna zajednica je pokazala ogromnu snagu i izrazito visoku svijest.

“Nisu nasjeli na priče „o zlatnim brdima i dolinama“ koje su plasirali kompanija i njihovi pomagači, kako iz prethodne tako i sadašnje vlasti. Ovo je pobjeda znanja nad neznanjem, istine nad obmanom, dobrom nad lošom namjerom, opštim dobrom nad interesom malog broja osoba! Kompanija nije dostavila ispravljenu Studiju izvodljivosti, čime je razotkrila sopstvene neistine, koje su danonoćno plasirali, o „ekološkim standardima i ekološkom rudniku“. Time je samo potvrđeno da smo od početka bili u pravu i na strani zakona”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je GI Zdravi Mojkovac , tokom javne rasprave za Nacrt Prostornog plana Crne Gore do 2030., uputila brojne primjedbe među je kojima je zahtijevala da se iz Nacrta uklone sve rečenice koje se odnose na ovaj štetni i koruptivni ugovor.

“S obzirom da je ugovor danas raskinut, javno pozivamo planere da se primjedbe uvaže i sve vezano za rudarske aktivnosti na Brskovu ukloni iz Plana, jer je odluka donesena na nivou države. Onima što su se sastajali sa rukovodstvom kompanije, dozvoljavali sebi da im stranci plaćaju večere, dozvoljavali sebi da zbog svog neznanja ili pohlepe ugroze narod iz kojeg potiču i unište svoj zavičaj, poručujemo da su i te večere prošle a oni ostaju da žive među nama. Ova pobjeda je tek početak. Bitka za pravdu i transparentnost se nastavlja, stoga pozivamo nadležne da istraže sve moguće koruptivne radnje prethodnih potpisnika ugovora i njegovih aneksa”, ističu iz Građanske inicijative Zdravi Mojkovac.

Zaključuju da ke raskid ugovora je primjer kako država i politički lideri treba da se odnose prema svojim građanima – s poštovanjem, odgovornošću, transparentnošću.

“Neka nam je srećno u daljoj borbi za pravdu i bolje sjutra! Mojkovac će biti zdrav!”,  navode iz Građanske inicijative Zdravi Mojkovac.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments