Search
Close this search box.

Zbog 53 sumnjive diplome medicinskih radnika: Tužilaštvo u Pljevljima formiralo predmet

Prijava NVO Alternativa povodom 53 lažne obrazovne isprave medicinskog osoblja u Pljevljima, koje su tamošnjem Osnovnom državnom tužilaštvu dostavljene u aprilu 2022. godine i dalje su u fazi izviđaja.
pljevlja.me
Foto: pljevlja.me


Pobjedi je iz ODT Pljevlja, na pitanja povodom te prijave, kratko odgovorio Ivan Gačević, državni tužilac i portparol ODT u Pljevljima.

“U odgovoru na pitanja obavještavam Vas da je o događaju koji opisujete formiran predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima, u kome se preduzimaju sve potrebne radnje u cilju utvrđivanja da li postoji osnovana sumnja da su prijavljena lica izvršila bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, nakon čega će biti donijeta odluka, a o čemu će javnost biti obavještena”, kazao je portparol ODT Pljevlja.

Nisu odgovorili na pitanje da li su saslušani osumnjičeni i svjedoci i zbog čega se tako dugo čeka na rješavanje ovog predmeta.

Alternativa Crna Gora je 12. aprila 2022. godine podnijela tužilaštvu krivične prijave protiv 53 zaposlena u pljevaljskim ustanovama, zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela, i to: falsifikovanje javne isprave – nabavka lažne diplome, nesavjesno pružanje medicinske pomoći, nadriljekarstvo i davanje mita. Radi se o obrazovnim ispravama medicinskih radnika, tada zaposlenih u pljevaljskoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja, 11 zaposlenih u Domu starih Pljevlja i šestoro zaposlenih u JPU „Eko-bajka“.

Zarija Pavićević iz Alternative je, nakon podnošenja prijava, Pobjedi kazao da je stanje u vezi sa sumnjivim diplomama posebno alarmantno u zdravstvu.

“Takođe i prosvjeta i policija su pune lažnih kadrova. Posjedujemo diplome državnih službenika koji su, recimo, u roku od jedne godine uspjeli da završe četiri. U našem vlašnistvu je, takođe, i nekoliko diploma koje su potpisane od strane vlasnika škola koji prethodno nijesu čak ni registrovani u CRPS. Imamo slučaj medicinske sestre u bolnici u Pljevljima, koja je srednju školu završila u Tutinu, u ustanovi koja je otvorena nakon sticanja njene „diplome“. Imamo gospodina koji je diplomu inženjera građevinarstva stekao za manje od tri godine. Imamo osobe koje su za tri mjeseca završile četiri godine srednje škole, farmacije. Imamo još jednog gospodina koji je postao diplomirani informatičar za godinu. Možete li samo da zamislite medicinsko osoblje koje čak ni srednju školu nema? Imamo i slučaj gdje je nostrifikovana diploma šest mjeseci prije nego je osoba i „diplomirala“. Imamo desetine osoba koje su obavljale funkcije direktora u javnim preduzećima, a prijavljivali se sa diplomama koje su donosili godinu kasnije. Svaki će se slučaj ispitati i biće procesuiran”, nabrojio je tada Pavićević.

Pobjedi su krajem prošle godine iz Ministarstva zdravlja kazali da je ministar dr Vojislav Šimun inicirao provjeru svih diploma u zdravstvu.

“Svaka sumnja će biti prijavljena nadležnim državnim organima, radi provjere. U stalnoj smo komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete po tom pitanju, a ubuduće ćemo sinhronizovano raditi, kako bismo prevenirali ovakve pojave u zdravstvenom sistemu”, kazali su ranije Pobjedi iz tog resora.

Na pitanje da li Ministarstvo može da uputi urgenciju ODT-u u Pljevljima, s obzirom na to da je riječ o velikom broju diploma medicinskih radnika, koji svakodnevno brinu o zdravlju i životima građana i pacijenata, odgovorili su da nemaju ingerenciju da upute urgenciju jer nijesu podnosilac prijave.

“Ali svakako sa ove pozicije apelujemo da tužilaštvo postupa blagovremeno u ovakvim, vrlo osjetljivim situacijama”, kazali su tada iz Ministarstva zdravlja.

Od tog apela je prošlo pola godine, a više od dvije od podnošenja prijave. Za to vrijeme, mogući medicinski radnici sa lažnim diplomama liječe ili brinu o pacijentima u Pljevljima.

Pored uznemirujućih informacija da je moguće da postoje 53 lažne diplome medicinskih radnika u Pljevljima, proteklih sedmica je crnogorska javnost bila upoznata i sa slučajem Miljane Pavličić, koja je 13 godina radila u Institutu za javno zdravlje na odgovornim pozicijama – sa falsifikovanom diplomom. Taj slučaj sada ispituje ODT u Podgorici.

Ona je, i pored činjenice da je 2014. godine Osnovi sud uslovno kaznio zbog toga, napredovala do pomoćnice direktora IJZCG.

Pored toga što je falsifikovala diplomu, Pavličić je falsifikovala i rješenje o nostrifikaciji lažne diplome. Za to krivično djelo je prijavilo Ministarstvo prosvjete.

Zbog slučaja Pavličić, direktor IJZCG je podnio ostavku, a sve diplome te institucije sada provjerava Minsitarstvo prosvjete.

Presuda Osnovnog suda očigledno nije proizvela nikakve pravne posljedice po Pavličić, niti je sud pratio izvršenje presude, iako je ona donijeta 2014. godine, u momentu kada Pavličić već četiri godine radi u IJZCG.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments