Saobraćaj na magistralnom putu Nikšić-Podgorica, u mjestu Bogetići, ponovo je uspostavljen. Inicijativni odbor slobodnih građana najavio je da će i naredna tri dana blokirati magistralni put od 12 do 16 časova, omogućavajući prolazak jednom kolovoznom trakom vozilima hitne pomoći, roditeljima sa djecom, bolesnim osobama.

Oni su Vladi i premijeru postavili sljedeće zahtjeve na koje očekuju odgovor u naredna tri dana:

  1. Da se sporna Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom u potpunosti odbaci ili da se ista donese uz učešće poslanika suverenističkog bloka u Skupštini Crne Gore i posebno, uz učešće predstavnika svih manjinskih naroda koji žive u Crnoj Gori. Ukoliko oni budu zadovoljni postignutim rješenjima – ista će, kađu, biti prihvatljiva i za njih.
  2. Da se hitno procesuira vozač službenog vozila PG CG 301 koji je juče, pokupivši dvojicu njihovih prijatelja na haubu, pokušao da ih ubije. Da se saopšti ko je bio u vozilu zatamnjenih tablica, tačnije koju štićenu ličnost i po kom osnovu je vozač prevozio.
  3. Da se premijer Zdravko Krivokapić javno izvini građanima Crne Gore kojima je juče prijetio. Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune u naredna tri dana, do 12. aprila, poručuju da će opravdani građanski protest radikalizovati.

Oni su pozvali prijatelje u ostalim gradovima Crne Gore da prihvate te zahtjeve i urade isto u svojim gradovima.

“Pozivamo članove svih suverenističkih partija, da izađu iz svojih kabineta i sa sastanaka i da se pridruže svom narodu na ulici. Ovo je građanska borba za državu Crnu Goru i od nje nikada nećemo odustati! Upućujemo duboko izvinjenje svima koji čekaju u kolonama i molimo za razumijevanje, jer je ovo jedini način na koji smo mogli iskazati gradanski protest, za ovako teške i opasne odluke po državu Crnu Goru”, kaže se u saopštenju.

Kazali su da su juče blokirali juče saobraćajnice širom Crne Gore u znak “protesta zbog podmukle i perfidne igre nove Vlade Crne Gore, da kroz izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom i izmjenama Zakona o registru boravista i prebivališta, omogući da 62.000 stranaca, većinom državljana Rusije i Srbije, dobije brzo crnogorsko državljanstvo i da, po Ustavu, automatski budu upisani i u Birački spisak kako bi oni, a ne mi odlučivali o sudbini Crne Gore”.

“Namjera je dalja vlasti, da novopridošli državljani sjutra odluče o nekom novom referendumu o nezavisnosti i tako zacimentiraju Crnu Goru kao dio srpskog svet ili još gore, ponovo pripoje Srbiji. Vlada je juče povukla spornu Odluku, ali samo sa dnevnog reda, i prebacila je zakonodavnoj komisiji, ponovo varajući građane da će o istoj odlučivati Skupština, koja nikad ne odlučuje o odlukama, več isključivo o Zakonima. Uz to premijer Krivokapić je javno saopštio da će Odluka biti usvojena, na “dobrobit građana”, ne precizirajući kojih, jer nama ta dobrobit ne treba. Uz to, nam je zaprijetio da ćemo platiti suze njegove kćerke i da ćemo brzo vidjeti kako zakon i red funkcioniše”, poručuju iz Inicijativnog odbora slobodnih građana.

Podsjećamo, grupa građana blokirala je ranije danas, oko 13 sati, saobraćaj kod Bogetića, a na raskrsnici je bio i veći broj pripadnika Uprave policije.

Jedna traka bila je ostavljena prohodna za hitne slučajeve.

Policija je kod bunara Gašovića, u Kličevu, nadomak Carevog mosta, gdje je bilo najavljeno održavanje protesta, napravila blokade.

Organizator protesta je, kako su kazali portalu Onogošt na terenu, grupa građana “Crnogorsko proljeće”. Prisutni su bili i članovi PKS-a.

Oni su se i ranije danas izvinili sugrađanima, dodajući da su se na blokadu odlučili nakon jučerašnjeg ponašanja premijera.

“Poštovani sugrađani i gosti, izvinjavamo se zbog neprijatnosti i zbog čekanja. Naš protest je razlog zbog kojeg stojite u redu. Ovaj protest je nešto na šta smo natjerani ponašanjem našeg premijera i naše vlade. Naše saborce su juče pregazili autom, a premijer nam je prijetio. Naša vlada pokušava mjesecima da uništi multietnički i multikulturni sklad ovog društva i da našu državu pretvori u srpsku koloniju. O tome možete čitati u našim i svjetskim medijima. Naš izlazak na ulice je posljedica njihovog ćutanja i ignorisanja brojnih naših zahtjeva i nije usmjeren ni protiv jedne nacije ni protiv bilo koga ko poštuje ovu zemlju i njene zakone”, naveli su ranije u objavi.

Podsjećamo, policija je juče na Bogetićima zaustavila patriotsku kolonu iz Nikšića, koja se uputila na protest ispred Vlade, a Nikšićani su uzvratili blokadom magistrale koja je trajala više sati.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta