Search
Close this search box.

Sve češća samoubistva

Zatvorska ćelija u centru Rima – ko želi da proba na pet minuta da bude zatvorenik

Ilustracija
Ilustracija

Mala ćelija za zatvorenike u izolaciji postavljena je danas u centru Rima (Piazza di Pietra) ne bi li svaki građanin mogao da na pet minuta da osjeti šta znači biti zatočen zbog čega veliki broj zatvorenika izvrši samoubistvo.

Direktor dnevnog lista Il Dubio Davide Vari, na čiju je inicijativu postavljena ćelija, izjavio je da na ovaj način želi da dočara prolaznicima kako je biti zatvoren u vrlo malom prostoru sa samo jednim krevetom i čudnim zvucima spolja.

„Na ovaj načim želimo da stanemo na put sve učestalijim samoubistvima u zatvorima, a od početka godine bilo ih je čak 40.”

Bivši zatvorenik Marko Sorbara, koji je u zatvoru proveo 909 dana iako je bio nevin, pokazuje građanima kako to izgleda biti u ćeliji samo sa nečim što liči na krevet i ve-ce šoljom pored koje se nalazi mali šporet.

Građani koji su proveli pet minuta u imitacije ćelije izjavili su da su pomislili da će se ugušiti.

Istovremeno se kod Hadrijanovog hrama održavala serija diskusija na kojima je učestvovao veliki broj članova vlade, parlamenta, arhitekata, neuronaučnika, advokata koji su razgovarali o uslovima u italijanskim zatvorima.

Prisustvovao je i zamjenik ministra pravde Frančesko Paolo Sisto, podsekretar Andrea Ostelari kao i potpredsjednica Senata Ana Rosomando i mnogi drugi.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments