Search
Close this search box.

Zatvoren prelaz za humanitarnu pomoć Gazi zbog raketiranja

pixabay
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Izrael je saopštio da je u nedjelju, 5. maja, zatvorio glavni granični prelaz korišćen za isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, navodeći da je bio meta raketiranja.

zraelska vojska je saopštila da je najmanje deset projektila ispaljeno na taj prelaz, te da je nekoliko ljudi ranjeno, prenijeli su izraelski mediji, piše AP.

Hamas, grupa koju Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom, tvrdi da je ciljao mjesto na kome su se okupili vojnici.

Detalji o izvoru vatre nisu objavljeni, ali je saopšteno da je došla iz pravca obližnjeg prelaza Rafa, na egipatskoj granici.

Prelaz Kerem Šalom je glavni ulaz za dostavu humanitarne pomoći Palestincima u Gazi. Zatvoren je u vrijeme kada se Gaza suočava sa humanitarnom krizom zbog nedostaka lijekova i hrane.

Istovremeno sa zatvaranjem graničnog prelaza, u nedjelju su nastavljeni pregovori o prekidu sukoba u Pojasu Gaze, no izgledi za postizanjem sporazuma su slabi.

Hamas ponavlja zahtjev za prekidom rata u zamjenu za oslobađanje talaca, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu to odlučno odbacuje.

Rat u Pojasu Gaze počeo je nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra prošle godine u kome je, prema izraelskim podacima, ubijeno 1.200 osoba, a 252 uzeto za taoce.

Prema podacima Hamasovog Ministarstva zdravstva više od 34.600 Palestinaca je ubijeno u napadima Izraela.

Izvor: RSE

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments

Najnovije

Povezani članci