Foto: dpa
Njemački Zeleni, jedna od tri stranke na vlasti, su prema najnovijoj anketi u posljednjih pet godina izgubili veliki dio simpatije biračkog tijela. Broj ljudi kojima se oni “uopšte ne sviđaju” se od 2019. više nego duplirao, sa 25 na 56 odsto.

Zeleni su sada prihvatljivi za osam odsto, a prije pet godina je 18 odsto građana ocijenilo da su “dobri”, pokazala je anketa Instituta za demokratiju Alensbah za dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

U anketi je 27 odsto građana reklo da im se Zeleni djelimično sviđaju, a 2019. je taj udio bio 41 odsto. U anketi je od 1. do 14. marta učestvovalo 1027 osoba.

Istovremeno veliki dio Njemaca kaže da Zeleni imaju posebno snažan uticaj na politiku vladajuće koalicije. To je reklo 43 odsto anketiranih.

Kada je riječ o socijaldemokratama (SPD) kancelara Olafa Šolca (Scholz), to misli svega 10 odsto anketiranih. Treća članica vladajuće koalicije, liberalna FDP, u tom kontekstu dolazi na 19 odsto.

Građani Zelene doživljavaju negativno u više aspekata. Tako se 67 odsto anketiranih saglasilo sa konstatacijom da ta stranka želi da uvede previše propisa.

Takođe, 63 odsto se složilo sa stavom da se Zeleni često ne bave stvarnim problemima građana, a 51 odsto da u toj partiji ima nekoliko političara koji su “izrazito nesimpatični”.

Da će Zeleni u budućnosti dobiti na značaju je 2021. vjerovalo 82 odsto anketiranih, a sada je taj postotak svega 24 odsto.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta