Foto: montenegro.com

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) i njegov projekat za razvoj i promociju turizma organizuju dvodnevnu regionalnu konferenciju „Turizam kao ključ održivog razvoja“ koja počinje sjutra, a kojom se obilježava završetak tog projekta koji je finansirala Evropska unija.

Kako je saopšteno iz RCC, da bi se otvorio put za oporavak industrije turizma i putovanja, očekuje se da će ministri i vladini zvaničnici sa Zapadnog Balkana 8. aprila podržati Deklaraciju iz Tirane o zajedničkim regionalnim protokolima radi pomoći oporavku i rastu održivog turizma u regionu.

Deklaracijom iz Tirane predviđa se: pozicioniranje turizma kao ključnog strateškog sektora za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj; koordinacija ponovnog otvaranja i nastavka rada lanca snabdijevanja industrije turizma i putovanja; omogućavanje sigurnog i nesmetanog putovanja čime će se podstaći oporavak i rast šest ekonomija Zapadnog Balkana; primjena usklađenih zdravstvenih i higijenskih protokola kako bi se uskladio oporavak i podstaklo povjerenje putnika i koordinacija promocije i informisanja kako bi se izgradilo povjerenje u region kao odgovornu, pouzdanu i održivu destinaciju.

Konferenciju, koja počinje sjutra, otvoriće generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i direktorica Regionalnog odjeljenja za Evropu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Alessandra Priante.

Zvanična potvrda Deklaracije iz Tirane o zajedničkim regionalnim protokolima radi pomoći turizmu na Zapadnom Balkanu održaće se 8. aprila u 10 časova i 30 minuta.

“Na konferenciji će učestvovati ministri i visoki zvaničnici odgovorni za turizam iz šest ekonomija Zapadnog Balkana, kao i članovi Radne grupe za turizam Zapadnog Balkana, predstavnici Evropske komisije, Delegacija Evropske unije na Zapadnom Balkanu i međunarodnih organizacija koje djeluju u industriji turizma u regionu”, najavili su iz RCC.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta