Zapadne zemlje traže istragu o ubistvima i nestancima u Avganistanu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Foto: Beta/AP

Sjedinjene Američke Države i dio zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, izrazile su zabrinutost zbog izvještaja o ubistavima i nestanacima bivših pripadnika avganistanskih snaga bezbjednosti nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu.

U zajedničkom saopštenju, 21 država plus Evropska unija pozvale su se na izvještaje o ubistvima i nestancima koje su dokumentovale međunarodne organizacije Hjuman Rajts Voč i drugi.

“Podvlačimo da ove navodne akcije predstavljaju ozbiljne povrede ljudskih prava i da su u suprotnosti sa najavljenom amnestijom talibana”, navodi se u saopštenju.

Kako se tvrdi, prijavljeni slučajevi moraju biti istraženi brzo i na transparentan način, a odgovorni moraju biti procesuirani.

U izveštaju koji je Hjuman Rajts Voč objavio 30. novembra, navodi se više od 100 pogubljenja i otmica bivših zvaničnika avganistanske vlade otkad su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova u talibanskoj vladi Sajed Khosti odbacio je optužbe za ubistva iz odmazde, navodeći da nisu predstavljeni nikakvi dokazi.

Izvor: Slobodna Evropa

Posljednje:

VEZANE VIJESTI

POSLJEDNJE:

VEZANE VIJESTI:

Dokumenta