Ambasada SAD u BiH

Zaključci Svesrpskog sabora su napad na Dejton i državne institucije BiH

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini (BiH) saopštila je danas da zaključci usvojeni na Svesrpskom saboru u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski mirovni sporazum i državne institucije BiH.
Foto: AP

„Zaključci ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije BiH“, navodi se u saopštenju američke ambasade u BiH.

Dodali su da su zaključci sa Svesrpskog sabora, koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu BiH, ukorijenjeni u „pravnim dezinformacijama i prožeti greškama“.

„Javne izjave zvaničnika Republike Srpske (RS), a posebno predsjednika RS Milorad Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića, o zaključcima i planovima za ‘razdruživanje’ RS, (što je) drugo ime za otcjepljenje, predstavljaju i napad na Dejton i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH“, dodaje se u saopštenju.

Istakli su da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode da je BiH država nasljednica Republike BiH sa svojom unutrašnjom strukturom, modifikovanom, tako da se sastoji od dva eniteta.

„Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju entitetima ili bilo kom drugom pod-državnom tijelu, pravo na secesiju, ‘razdruživanje’ ili bilo koji drugi nespretni sinonim za otcjepljenje koji su izmislili zvaničnici RS“, naveli su iz američke ambasade u BiH.

Naglasili su da RS nije država i da može postojati samo unutar BiH.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments