Search
Close this search box.

ZELENSKI ZADOVOLJAN

Zaključak Samita G7 u Italiji – Ukrajini će se pomagati koliko god to bude potrebno

Završava se Samit G7 u italijanskom gradu Pulji. Države grupe sedam preduzeće mjere protiv svih finansijskih institucija koje su pomogle Rusiji da nabavi oružje za rat protiv Ukrajine i da zaobiđe sankcije na naftu, navodi se u tekstu zajedničke deklaracije.
Foto: AP

Na jugu Italije donijete su odluke koje će uticati na sjever, istok i zapad. U završnoj deklaraciji lideri G7 saglasili su se da je potrebno sankcionisati finansijske institucije, pojedince i kompanije koje su pomogle Rusiji u nabavci oružja i zaobilaženju sankcija na naftu. Među njima i kineske kompanije i banke.

Predsjednica Evropske Komisije Urusla fon der Lajen ponovo je istakla da je zabrinuta zbog rasta kineske ekonomije. Poručuje da Kina proizvodi više od cijele Evrope zajedno, da je to zabrinjavajuće za ekonomiju ostatka svijeta, te da je tome potrebno stati na put.

Na marginama Samita održavali su se brojni bilateralni sastanci ali sa gotovo svih sastanaka čuo se isti stav – pomagaće se Ukrajini dok god to bude potrebno. To je potvrđeno i na sastanku Džozefa Bajdena i Volodmira Zelenskog na kome je potpisan i sporazum o zajedničkoj bezbjednosti.

Zelenski je zahvalio svim članicama G7 za pomoć Ukrajini.

„Razgovarao sam sa liderima o ubrzanju pomoći i zahvalan sam svima, kao i premijerki Meloni koja je organizovala samit i koja je svjesna ruskog terora nad nama. Imaćemo mnogo bolju protivvazduhoplovnu odbranu i ostale stvari, jer je izdvojeno 50 milijardi dolara za Ukrajinu. Ovo je i najsnažniji ugovor sa Amerikom u 33 godine naše nezavisnosti. Razgovarao sam sa direktorom Svjetske banke a japanski premijer je obećao 4,5 milijardi dolara pomoći“, naveo je Zelenski

„Uspjeli smo da ujedinimo sve članove G7 da pomognu Ukrajini što je više moguće ali i 25 drugih zemalja će nam se uskoro pridružiti. Sa Zelenskim sam upravo potpisao ugovor između SAD i Ukrajine koji nas obavezuje da dugoročno ojačamo tu zemlju“, rekao je američki predsjednik Bajden. 

Tokom dana u Borgo Enjacio stigao je i poglavar katoličke crkve, što je prvi put da jedan papa prisustvuje Samitu G7.

Razgovarao je zasebno sa svim liderima zemalja G7 i ostalim učesnicima, a sastao se i sa Zelenskim. Po dolasku u Pulju sačekala ga je italijanska premijerka.

Na pitanje Đorđe Meloni kako je, odgovorio je – „još sam živ.“ Za kraj Samita papa Franja učestvovao je na sastanku o vještačkoj inteligenciji gdje je upozorio na opasnosti od tako moćne tehnologije ocijenom da ona može ljudske odnose da pretvori u obične algoritme.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments