„Podržani = osnaženi” je trogodišnji program podrške razvoju civilnog društva koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u saradnji sa Zakladom za razvoj zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave. Tokom prošle godine u Crnoj Gori podržano je 36 projekata organizacija civilnog društva i neformalnih grupa građana, u ukupnom iznosu od čak 375.720 eura.

Prema riječima izvršne direktorice Fonda za aktivno građanstvo Anice-Maje Boljević, program je osmišljen kao odgovor na nedostatke u demokratskim kapacitetima crnogorskog društva, sistemima odgovornosti, kao i reakcija na stagnaciju ekonomskog i društvenog razvoja.

„Okosnicu programa Podržani=Osnaženi čine tri grant šeme: Zajednica u akciji, Aktivno učešće i Javno zastupanje. Osim pružanja ciljane finansijske podrške, program je usmjeren i na uključivanje novoosnovanih organizacija i neformalnih grupa kako bi se odgovorilo na nedovoljnu vidljivost i pristup lokalnim organizacijama građanskog društva u manje razvijenim područjima Crne Gore. Opravdanost ovakvog pristupa najbolje se ogleda u broju aplikacija pristiglih tokom protekle godine, a bilo ih je 125“, dodala je Boljević.

U okviru tri grant šeme, tokom 2023. godine pristiglo je više od 120 aplikacija, a finansijsku podršku dobilo je čak 36 projekata u iznosu od 375.720 eura.

Program „Podržani=osnaženi“, osim finansijske, uključuje i brojne druge komponente kao što su razvoj kapaciteta, aktivnosti dijeljenja znanja i najboljih praksi, učenje kroz učešće u konkretnim akcijama. Poseban akcenat je na pristupu osnaživanja građanskog društva na putu stvaranja snažnih veza sa građanima i za građane, kroz integraciju u procese javnih politika, uključujući marginalizovane grupe i manje razvijene zajednice.

S podrškom nastavili i tokom ove godine

Podrška organizacijama civilnog društva i neformalnim grupama građana, kroz projekat „Podržani=osnaženi“ nastavljena je i tokom 2024. godine. Tako je prije nekoliko dana kroz grant šemu “Zajednica u akciji” podržano sedam projekata u ukupnom iznosu od 29.306 eura.

Sve detalje o načinu prijave, uslovima i potrebnoj dokumentaciji pročitajte OVDJE.

Otvoren poziv za prijem aplikacija u okviru grant šeme „Aktivno učešće“

Iz Fonda za aktivno građanstvo podsjećaju da je otvoren konkurs za grant šemu „Aktivno učešće“.

U okviru tog poziva biće podržani projekti koje predlažu i sprovode lokalne organizacije civilnog društva, u cilju povećanja dobrobiti lokalnih zajednica i/ili tematskih zajednica, u nekoj od prioritetnih oblasti programa Podržani=Osnaženi.

Projekti mogu trajati od šest do deset mjeseci, a iznos koji može biti dodijeljen za pojedinačni projekat kreće se u rasponu od 7.000 do 15.000 eura.

Poziv je otvoren do 14. maja 2024. godine, a sve detalje o prijavi i aktuelnim konkursima možete potražiti na sajtu Fonda za aktivno građanstvo, kao i na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, izvršni direktor
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta