Za praznike zatvorene dvije trgovine, izdata 42 prekršajna naloga

Tokom prazničnih dana zatvorene su dvije trgovine, dok su tržišna i inspekcija rada izdale 42 prekršajna naloga od 27.900 eura, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.
Foto: Gradska.me
Foto: gradski.me

Za vrijeme državnog praznika „Dana nezavisnosti“ inspektori tržišne inspekcije vršili su pojačane kontrole na teritoriji cijele Crne Gore.

„Tokom 21. i 22. maja, izvršeno je 18 inspekcijskih nadzora pri čemu je utvrđeno devet nepravilnosti i izdato 14 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 5.200 eura“, istakli su iz UIP-a. 

Tržišna inspekcija zatvorila je, kako navode, dva poslovna objekta koja su radila za vrijeme državnog praznika, a evidentirane su, i u skladu sa zakonom sankcionisane, i dvije suvenirnice koje su obavljale djelatnost trgovine bez odobrenja za rad.

Inspekcija rada je, kako ističu, u ovom periodu takođe vršila pojačan nadzor i tom prilikom izvršila 56 inspekcijskih nadzora, pri čemu je utvrđeno 25 nepravilnosti za koje je izdato 28 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 22.700 eura i podnijeto 6 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz UIP-a su kazali da su se utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na to da poslodavac nije donio pisanu odluku o radu za vrijeme praznika i nije o tome obavijestio inspekciju rada, zaticani su zaposleni bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, takođe poslodavci u poslovnim prostorijama, odnosno mjestu rada stranca, nisu posjedovali kopiju dozvole za boravak i rad.

„Apelujemo na sve privrednike da poštuju zakonske propise i time doprinesu stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta sa lojalnom konkurencijom u kome će svi prosperirati“, zaključuju iz UIP-a. 

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments