Foto: Agencije

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, odgovarao je na “Happy TV-u” na pitanje kako reaguje na kritike termina “srpski svet” koji Vulin najčešće od svih srpskih političara koristi, a koji predstavlja samo drugo ime za projekt “velike Srbije”.

“Mene te kritike koje dolaze i iz Srbije, susjednih zemalja i od međunarodnih faktora, neće nimalo pokolebati da i dalje govorim o jedinstvu našeg, srpskog naroda svugdje gdje on živi, u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj… Nama je potrebno da se briga o cjelokupnom srpskom narodu vodi iz jednog centra, a to je Beograd, i ne vidim šta u tome ima sporno. Pa, je li neko misli da Hrvatima iz Hercegovine smeta što im se politika vodi u Zagrebu”, upitao je Vulin.

Srpski ministar policije rekao je da je u Srbiju devedesetih godina prošlog vijeka stiglo 800 hiljada izbjeglica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i da su svi bili zbrinuti, smješteni. Potom je upitao: “Pa, je li neko misli da mi o pripadnicima našeg naroda treba da brinemo samo onda kada ih se protjera s njihovih ognjišta i dođu u Srbiju, a ne njihovim sredinama gdje sada žive?!”

Aleksandar Vulin kazao je kako trenutne geopolitičke i međunarodne okolnosti ne idu naruku ujedinjavanju svih prostora na kojima žive Srbi u jedinstvenu državnu zajendicu, ali je izrazio i uvjerenje da “će se to desiti, za deset, dvadeset ili pedeset godina”.

“Kad mogu Njemci…”

Na kraju je Vulin povukao paralelu između Njemačke i Srbije: “Imate Njemačku koja je pokrenula dva svjetska rata, u oba bila poražena i na kraju je ipak bilo dozvoljeno da se svi Njemci ponovo ujedine u istoj državi. S druge strane, Srbi su iz oba rata izašli kao pobjednici i njima se ne dopušta što i Njemcima, da žive u istoj državi!”

Podsjetimo, Aleksandru Vulinu je u vrijeme dok je bio ministar odbrane Srbije zbog sličnih izjava i komentara Hrvatska zabranila ulazak na svoju teritoriju.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta