Vuksanović: Usvajanje rezolucje civilizacijski iskorak; Kalezić: Knežević principijelniji od Mandića

Iako je matematički više bilo uzdržanih i glasova protiv Rezolucije o Srebrenici, ipak je usvojena po pravilima Ujedinjenih nacija. Građanski aktivista Dalibor Vuksanović za Gradsku RTV ocjenuje da ona predstavlja civilizacijski iskorak. Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Predrag Kalezić kaže da od partija, koje su bile protiv glasanja za Rezoluciju o Srebrenici, očekuje da uskrate podršku Vladi.
Foto: gradski.me

U javnosti se sve više polemiše o broju država koje su glasale „za, „protiv“ ili nisu uopšte glasale za usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj Skupštini UN-a.

“Ako gledamo matematički više glasova je bilo uzdržanih i protiv Rezolucije. Međutim, 84 glasa u tom momentu je većina od prisutnih u sali, tako da po pravilima Ujedninjenih nacija relativnom većinom je Rezolucija usvojena jer za usvajanje ovakvih Rezolucija u Generalnoj Skupštini UN-a je potrebna relativna većina“, objašnjava Vuksanović.

Bilo je logično i očekivano da Crna Gora glasa za Rezoluciju o Srebrenici, smatra Predrag Kalezić. Međutim, kako dodaje, sada ostaje da se vidi da li će partije koje su bile protiv takve odluke, nastaviti da podržavaju Vladu.

„Ako subjekti koji danas podržavaju Vladu gospodina Spajića a bili su protiv Rezolucije, ne učine principijelan korak i oduzmu podršku Spajićevoj Vladi, onda nemaju više prostora da jednostavno polemišu, niti stavljaju primjedbu svim onim drugim snagama, koji su bili realni u promišljanju da će Crna Gora glasati ovako kako je glasala“, navodi Kalezić.

Kalezić ističe da je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević bio principijelniji u iznošenju stavova u vezi odluka Vlade od predsjednika Skupštine Andrije Mandića, i zaključuje da će narednim danima biti poznato kako će se partije večine odnijeti prema odluci Crne Gore da podrži usvajanje Rezolucije.

Ostavite komentar

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments