Vladin plan za izmjenu kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva veoma je opasan za Crnu Goru i isto je 2006. pokušao da uradi Vojislav Koštunica kad je tražio da na referendumu o nezavisnosti glasaju i građani Srbije, porijeklom iz Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista DPS Ivan Vuković, gostujući u Dnevniku RTCG.

Vuković kaže da bi vladina inicijativa dovela do toga da biračko pravo izgubi oko 40 hiljada naših državljana u dijaspori, dok bi u registar državljana bilo upisano oko 35 hiljada pridošlih iz Srbije, BiH i Rusije.

“Ovo o čemu govori ministar unutrašnjih poslova da je to u interesu države u cjelini, slažem se, ali nije rekao koje države. Ovo definitivno nije u interesu Crne Gore i ovo je isto što je uoči referenduma o nezavisnosti pokušao da uradi tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica, pokušavajući da se za 260 hiljadaljudi koji su živjeli u Srbiji, a bili porijeklom iz Crne Gore, da se za njih izbori pravo glasa na referendumu”, ocijenio je Vuković.

On je poručio Vladi da se, kako kaže, dozove pameti i odustane od tih izmjena.

“U pitanju je vrlo opasna stvar po interese države Crne Gore, par ekselans primjer političkog i identitetskog inženjeringa i mi ćemo se u skladu satim odnijeti prema ovoj situaciji”, poručio je Vuković.

On je podsjetio da su do sada, sve eventualne izmjene izbornog zakonodavstva bile u nadležnosti parlamenta i da su ti zakoni razmatrani i na Odboru za reformu izbornogzakonodavstva.

“Vlada brutalno krši ono što je njena politička i zakonska obaveza i maltene krišom ispod radara, dok zamajava crnogorsku javnost situacijom oko ministraLeposavića, pokušava da uradi nešto što može imati vrlo ozbiljne posljedice po stabilnost Crne Gore”, ocijenio je Vuković.

Ukoliko Vlada ne povuče ove izmjene, DPS će napustiti Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti tih izmjena.

“Mi ovo doživljavamo kao atak na Crnu Goru, ovo je izdaja državnih interesa i mi ćemo se za Crnu Goru boriti svim sredstvima”, kazao je Vuković za Dnevnik.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Dokumenta