Foto: Arhiva

Borba protiv krivolova ne smije ostati samo borba Javnog preduzeća za Nacionalne parkove Crne Gore. Podrška drugih resora i instituacija ne može ostati limitirana, jer je apsolutno neophodna i nužna kako bi ova borba imala smisla i rezultate, poručila je izvršna direktorica nevladine organizacije Green Home Azra Vuković.

Iako se, kako kaže, može reći da snimci krivolova u NP Skadarsko jezero, nažalost, nisu ništa novo za Crnu Goru, snimci napada na nadzornike koje smo imali prilike da vidimo u toku vikenda su, prema njenim riječima, posljednji alarm da se u vezi sa krivolovom u NP Skadarsko jezero moraju preduzeti ozbiljni koraci na državnom nivou.

– Vlada Crne Gore i resorna Ministarstva, kao i nadležno tužilaštvo, moraju pružiti adekvatnu podršku JP za nacionalne parkove Crne Gore u zaštiti biodiverziteta ovog međunarodno zaštićenog područja. Zaštita prirode ne može i ne smije biti pitanje angažmana jedne institucije ili još gore pojedinca, ili grupe pojedinaca, već mora imati institucionalno uporište i podršku – rekla je Vuković.

Navela je i da su napori, koji su u ovom pravcu realizovani u prethodnim godinama, očigledno bili nedovoljni da se suzbije krivolov u ovom zaštićenom području.

– NVO Green Home će u okviru svojih kapaciteta i dalje pružati podršku JPNPCG u ovoj borbi, ali veoma rasprostranjen i intenzivan krivolov koji je prisutan u NP Skadarsko jezero zahtjeva ozbiljan, snažan, institucionalni odgovor države Crne Gore. Podsjetiću, NP Skadarsko jezero, osim što ima status zaštićenog područja na nacionalnom nivou, nalazi se i na listi međunarodno zaštićenog močvarnog područja (Ramsar područje) ali ima status IBA područja (Important Bird Areas – Međunarodno područje značajno za ptice) i IPA područja (Important Plant Areas – Međunarodno područje značajno za biljke) – istakla je Vuković.

Dodala je kako Crna Gora ima obavezu da izvještava o stanju u ovom nacionalnom parku prema brojnim konvencijama čija je potpisnica.

– Ovo je posebno važno u svijetlu otvorenog slučaja koji Crna Gora ima pred Bernskom konvencijom koja već godinama unazad vrlo intenzivono prati stanje u ovom nacionalnom parku – zaključila je.

PRATITE NAS

                        Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | Mail: office@gradski.me | PIB: 03328139                             Odgovorno lice: Vladimir Otašević, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | Urednik portala: Dejan Bogojević | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me
MARKETING: marketingtim@gradski.me

Slobodan pristup informacijama

Dokumenta