Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković upriličio je prijem za novoimenovanog ambasadora Ukrajine u Crnoj Gori Nj. E. Oleha Herasimenka. Tom prilikom Vuković je naglasio da su Crna Gora i Ukrajina prijateljske zemlje, što je naročito dokazano u proteklim mjesecima, kao i da je Podgorica prijatelj grada Kijeva u dobrim i u lošim vremenima. Gradonačelnik je ambasadoru poželio uspješan mandat i kazao da će Glavni grad nastaviti da pruža podršku ukrajinskom narodu u nadi da će ujedinjeni smoći snage da istraju u očuvanju svoje zemlje.

Herasimenko je izrazio posebnu zahvalnost Glavnom gradu i gradonačelniku Vukoviću na humanitarnoj i finansijskoj pomoći, ali i odnosu prema iseljenicima koji su svoje utočište našli u Podgorici. Kazao je da naročito cijeni odnos prema ukrajinskoj djeci koja su prvi ovogodišnji gosti dječjeg odmarališta na Veruši, te da je to čin solidarnosti i posebnog osjećaja prema najmlađima koji su pobjegli od ratne stihije. On je izrazio želju da, kao simboličan dokaz prijateljstva u dogledno vrijeme Podgorica i Kijev imenuju ulice po zemljama čiji su glavni gradovi. Vuković se načelno saglasio sa tom inicijativom i rekao da će se truditi da pomogne gdje god je to moguće, te da je posebno srećan zbog djece na Veruši, koja će uprkos svim okolnostima u kojima su se našli, ovdje pronaći nove prijatelje. Gradonačelnik je kazao da Ukrajina i Crna Gora nažalost dijele slična istorijska iskustva, a samim tim je veće razumijevanje i podrška u ovom trenutku, kako bi širili svijest o značaju borbe za slobodu i mir u svijetu.

Ambasador je srdačno zahvalio gradonačelniku Vukovića i kazao da ne sumnja u dalju podršku Glavnog grada, te najavio da će tokom avgusta i septembra obilježiti važne datuma za Ukrajinu sa prijateljima u Crnoj Gori, kakav je svakako grad Podgorica. On je dodao da će biti posvećen jačanju dosadašnjih čvrstih ekonomskih i kulturnih veza između dvije zemlje, kada se stvore bolji uslovi za to i da Ukrajina mora pobijediti zbog sebe i zbog cijele Evrope.

Nakon sastanka gradonačelnik Vuković i ambasador Herasimenko su otvorili Ukrajinski centar u Hercegovačkoj ulici. Riječ je o prostoru u kojem će se nalaziti krizni štab za pomoć građanima Ukrajine, ali i koji će kasnije biti namijenjen organizaciji obrazovno-kulturnih programa, te aktivnostima koje će imati za cilj razvijanje kulturnih i ekonomskih veza Ukrajine sa Crnom Gorom. Uspostavljanje centra je zajednička ideja Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i ukrajinske organizacije “Dobro djelo”, čije će sjedište takođe biti u Ukrajinskom centru. Organizacija Ukrajinaca u Crnoj Gori “Dobro djelo” predstavlja ukrajinsku dijasporu u našoj državi. ”Dobro djelo” je otvorilo i račun iz kojega se finansira rad centara za pomoć ukrajinskim izbjeglicama i obezbjeđivanje i ostvarivanje prava ukrajinskih državljana u Crnoj Gori. Za potrebe rada i funkcionisanja Ukrajinskog centra obezbijeđeno sponzorstvo od strane Zapad banke, a slični ukrajinski centri će, osim Podgorice, biti otvoreni i u Budvi, Baru i Herceg Novom.

PRATITE NAS

Lokalni javni emiter Radio televizija Podgorica d.o.o. | Adresa: 19. decembra br. 13, 81000 Podgorica | PIB: 03328139 | Odgovorno lice: Rade Vojvodić, v.d. izvršnog direktora
REDAKCIJA PORTALA: portal@gradski.me | REDAKCIJA RADIJA: radio@gradski.me

Dokumenta